Направиха първа копка на паметника на юристите-спасители на българските евреи

  • 07 април 2023 10:35

  • 403
  • 0
©
Слушай новината Слушай новината

Направиха първа копка на паметника на юристите-спасители на българските евреи на площад ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател, в близост до Еврейския културен дом. Събитието започна с молитва.

"Събрахме се тук, да изградим паметник, който да помни героите. Нека обичаме ближния, както себе си, човек се възвеличава и служи на един идеал на Божията милост и правда. Чрез този паметник нека запазим паметта на нашите братя-българските евреи и чрез него ще съхраним тяхната памет", с тези думи свещеникът на откриването приветства гостите.

"От името на камерата на следователите благодаря че уважихте събитието. Искаме да покажем на целия свят, че българският народ е толерантен и искам с нашите действия да обърнем внимание на младите поколения да надникнат в нашата история", това коментира Ясен Тодоров, член на Управителния съвет на Камарата на следователите и заместник-директор на националното следствие при откриването на конференцията "Ролята на юристите за спасяването на българските евреи".

В откриването се включиха главният прокурор на България Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във, кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска, заместник главният-прокурор Борислав Сарафов и други.

Специална подкрепа към инициативата на АПБ и КСБ заявиха главният прокурор на Република България Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във и редица изтъкнати юристи и общественици като проф. Огнян ГерджиковОгнян Герджиков Огнян Стефанов Герджиков е български юрист и политик, служебен премиер, председател на 39-то, проф. Борис ВелчевБорис Велчев   Борис Владимиров Велчев е  роден в София. Доцент, доктор по право. Баща му Владимир Велчев, проф. Лазар ГруевЛазар Груев   Лазар Георгиев Груев е роден в София. Завършва средното си образование през 1975 г. в 91-ва, проф. Даниел Вълчев, проф. Пламен Киров, президентът Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в, президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното, членове на Конституционния съд и на ВСС и др. 

Припомняме, че автори на проекта за изграждането на паметника, който погледнат отгоре ще представлява Давидова звезда, изработена от лят бронз, са арх. Станислав Константинов и скулпторът Красимир Ангелов. Според идейния проект на плочите на монумента ще бъдат имената на юристите-спасители на български, иврит и английски език.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
403 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини