Бивш министър на отбраната: Ще стигнем до граждански протести с искане за правителство

  • 06 април 2023 22:05

  • 2345
  • 17
Бивш министър на отбраната: Ще стигнем до граждански протести с искане за правителство
©
Слушай новината Слушай новината

"Първо е нужно излъчване на председател на НС, за да започне да работи парламентът, определяне на консултации в експертен формат с ясни приоритети и съгласие около премиер, който се ползва с доверието на първите две политически сили, без да бъде разглеждан като инструмент на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ", заяви бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му всяка стъпка в търсене на решение по старите методи, води до по-големи проблеми. Според него ще бъде по-лесно обединението около име на председател на НС.

"Ако по това може да бъде постигнато съгласие, може да се постигне и по името на премиер с авторитет, който да води държавата в следващите трудни месеци по пътя на нашия цивилизационен избор", убеден е бившият военен министър.

Пред Bulgaria ON AIR той прогнозира трудни следващи месеци по теми бюджет, Шенген, Еврозоната, войната в Украйна.

Украйна предупреди Русия: Ако не напуснете Крим мирно, ще освободим земята си с война!

"Ще се случат сериозни неща на срещата на върха на НАТО във Вилнюс - разполагане на сили в Източна Европа, решението за увеличаване на разходите за отбрана над 2%. Не може да бъдем представлявани от президента Радев и служебното правителство, които дори не изпълняват решенията на нашето НС", коментира Шаламанов.

Той призова България да бъде управлявана като парламентарна република, а не като президентска.

"Диалогът между промяната и статуквото е необходим в интерес на бъдещето на България, не може да върви напред разделена, основният проблем е дезинформацията, пропагандата, активни мерки по разделяне на българското общество", каза още бившият военен министър.

Гостът също така коментира и предстоящите местни избори, които според него са въпрос на местни коалиции и "на недопускане на това българското пространство да бъде доминирано от пропаганда от чужда страна. Излиза, че друг ни командва и то много дълго време".

"Ще стигнем до граждански протести с искане за правителство, вместо сваляне на правителство. Но ние сме във време на прецеденти. Ако се случи така, да продължим на ръчно президентско управление, бих казал, че това ще е под натиска на русия, което е по-смущаващо, отколкото консултациите с нашите съюзници, с които споделяме интереси, сигурност, бъдеще", заяви Шаламанов.

Според него удължаването на живота на МиГ-овете е рисковано за България. 

"Удължаваме периода на много висок риск за нашите пилоти, за нашата въздушна сигурност, като отказваме да използваме инструментите на НАТО с избора на съюзните механизми и влагане на нашите усилия в радари, гаубици", убеден е гостът.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2345 17

Свързани новини

Коментари 17

Добави коментар

2023.04.08 | 22:52

17
Щаламанов предлагам ти да си пръснеш мозъка и да си дариш органите на нуждаещи се , а каквото остане твоите роднини да го дадат за изгаряне във пещите на Стомана Индъстри ..
Аз съм

2023.04.08 | 18:19

16
Този Шаламанов да вземе да се гръмне с неговото тъпо говорене .
Бай....

2023.04.08 | 17:37

15
Вижте в тълковния речник какво означава думата "шаламан" !
Z Z Z Z Z

2023.04.07 | 05:43

11
Време е за импичмент на продажния президент.
ZeЛЕвСКИ

2023.04.07 | 19:38

14
☭, СВИКВАЙ ГЕйРБАВ ДРоГАРЮ ТУЛу́П ☭ .... КОМУНИСТА ПОЖАРНИКАРа агент "БУДА"-ла☭ ИЗТЕЧЕЧЕ В КАНАЛА ЗАЕДНО С ВАС ПРИСЛУГАТА МУ.. ИДВА РЕДА НА КАСКЕТА ГЕШЕВ........ ОТ ТУК НАТАТЪК ТИКВАТА ШЕ ГЛЕДА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТКЪДЕ ОПАШКАТА НА КОНЯ НА ПАМЕТНИКА, НА ЦАР ОСВОБОДИТЕЛ.... ИЛИ ОТ ОФИСА НА БАЙ СТАВРИ....МУ-ХА-ХА
Интересно..

2023.04.07 | 08:46

13
...как може партия, съставена от мутри и хайдуци да бъде цивилизационен избор!? Хайде холан!
ИСТИНАТА

2023.04.07 | 07:06

12
Да,ПРОТЕСТИ трябва да има за ИСТИНАТА,ИСТИНАТА за КОРУПЦИЯТА по ВИСОКИТЕ ЕТАЖИ в България !!! ИСТИНАТА за:КТБ,ПЪТНАТА КАРТА,НОЩНОТО ШКАФЧЕ,Барселона,Мата Хари,гласът от ЗАПИСИТЕ,ХАЗАРТА,"ДЖУДЖЕТАТА", "Белене","Лукойл","Росенец",Капитан Андреево,ПАНАИРА,.............................,за МИЛИОНИТЕ,МИЛИАРДИТЕ ОТКРАДНАТИ от ШАЙКАТА ОПГ"герб" и ЯТАЦИ !!! ИСТИНАТА !!! НИЩО НЕ е ЗАБРАВЕНО и НЯМА да бъде ЗАБРАВЕНО!!! НЕ трябва да бъде ЗАБРАВЕНО !!! ИСТИНАТА,СЪД,ВРЪЩАНЕ на ОТКРАДНАТОТО,ЗАТВОР !!!
Ннн

2023.04.07 | 04:58

10
Слагачи и до протести за гибелта на България

2023.04.07 | 02:58

9
ТОВА ЧЕ НЯМА ПРАВИТЕЛСТВО НЕ Е ПРОБЛЕМ ЗА БГ...ПРОБЛЕМ Е БАЦЕ И БАЦЕВИЗМА.... ПРЕСТАНЕТЕ ДА НИ ХВЪРЛЯТЕ КАЛ В ОЧИТЕ С ТАКИВА ИЗРАЗИ -НЯМА ПРАВИТЕЛСТВО,НЯМА СТАБИЛНОСТ.... ГРОБ Е ТОКСИЧНА ПАРТИЯ,ВРЕДНА ЗА БГ...А ТАКИВА КАТО ТОЗИ ШАЛАМУНДИ ДА БЯГАТ ДАЛЕЧ

2023.04.06 | 22:27

1
размитаме за правителство от нескопосаници дето ни разкатават фамилията 34 години!!
Това е

2023.04.07 | 00:02

8
Истината. Трябва да гилотинираме много престъпници политици и нещата, ще се управят веднага.
този е бивш

2023.04.06 | 23:36

7
именно защото е некадърен. да си остане бивш и да не дава акъл, като няма такъв

Добави коментар

Водещи новини