Испания поема твърд ангажимент за присъединяване на България към Шенгенското пространство

  • 30 март 2023 19:51

  • 641
  • 9
Испания поема твърд ангажимент за присъединяване на България към Шенгенското пространство
© МВР
Слушай новината Слушай новината

Испания поема твърд ангажимент за присъединяване на България към Шенгенското пространство.  

Категоричната позицията е изразена по време на срещата на министър Иван ДемерджиевИван ДемерджиевИван Демерджиев е адвокат с над 20 години опит.   Роден е през 1975 г. в Пловдив. През 2001 г. с испанския му колега Марласка, съобщиха от пресцентъра на МВР. Нашият твърд ангажимент е присъединяване на България към Шенгенското пространство по време на предстоящото испанско председателство на ЕС, заяви министър Фернандо Гранде-Марласка. Той посочи, че приемането на страната ни в Шенген е изключително важно както за защитата на външните граници на ЕС, така и за спокойното и свободно придвижване – един от принципите на съюза. По думите му България е подготвена за това и с пълноправното й членство  ЕС и Шенген ще бъдат още по-силни и сигурни. 

Румъния влиза в Шенген без България

По време на работната среща испанският вътрешен министър е запознал вицепремиера по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев  с  инициативите, които Испания ще предприеме по време на председателството си по темите сигурност и вътрешни работи. Една от водещите е завършването на пакта за миграцията с намирането на разумно равновесие между заложените в него принципи.  Друга част визира съвместните усилия в борбата с организираната престъпност, трафика на хора и наркотици, борбата с тероризма и радикализацията.  По думите на министър Марласка, високото ниво на сътрудничество е основано на взаимно доверие, което прави възможно постигането на добри резултати за гражданите на двете страни. В рамките на срещата са дискутирани също сигурността по пътищата и необходимостта от политики за превенция и намаляване на огромната загуба на човешки животи в пътнотранспортни произшествия. 

Министър Демерджиев подчерта  постигнатото съгласие за стъпките и сроковете, които да доведат до приемането на България и Румъния за пълноправни членове на Шенгенското пространство. „Стъпките са ясни - взаимен диалог между България и Румъния, Европейската комисия, Нидерландия и Австрия. Диалог, целящ да доведе до отпадане на резервите на двете държави по отношение на пълноправното приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство. Що се касае до времето, съгласихме се, че подходящ е първият Съвет по правосъдие и вътрешни работи след лятната пауза. Перспективата е ясна, от нас се изисква работа, знаем какво трябва да се свърши и сме мотивирани да го направим“, заяви категорично вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван ДемерджиевИван ДемерджиевИван Демерджиев е адвокат с над 20 години опит.   Роден е през 1975 г. в Пловдив. През 2001 г.. Той потвърди заявената пълна подкрепа на България за приоритетите, които испанското председателство си поставя, както и готовност за интензивна работа по тяхното изпълнение. 

Българският вътрешен министър коментира и договорената възможност за срещи на експертно ниво с оглед ползване на испанския опит в борбата с пътния травматизъм, както и за осъществяването на постоянна комуникация в борбата с организираната престъпност, с нелегалната миграция и в други сфери, които традиционно са предмет на добро взаимодействие между двете държави. Министър Демерджиев изрази удовлетворението си от личната среща, която дава възможност за  пълноценно и ползотворно сътрудничество в испанското председателство.

Филип Епитропов
641 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
ДЖЕДАЙЧЕТА

2023.03.30 | 23:32

9
ЦЕЛИТЕ, ЩЕ ПОСИНЕЕТЕ! ОТ БОЙ!
НЕБ ЕТО СЪМ САМО АЗ!

2023.03.30 | 23:27

8
С ТАЯ ВРЪЗКА, ЩЕ ТЕ УДУША! ЖИВОТНО НАГЛО!
ИСПАНЦИТЕ

2023.03.30 | 23:24

7
СА ГОВОРЕЩИ МАЙ МУНИ, ТАКА ЧЕ САНТИМЕНТИТЕ СА НЕУМЕСТНИ.
ИСПАНЦИТЕ

2023.03.30 | 23:17

6
ДА СЕ СЧИТАТ ВРАГОВЕ НА БОГА! ДА СЕ ПРЕСЛЕДВАТ И ИЗБИВАТ БЕЗОГЛЕДНО И НАВСЯКЪДЕ! С МАКСИМАЛНА ЖЕСТОКОСТ И САДИЗЪМ!
ЛА Й НОТО

2023.03.30 | 23:16

5
ДЖЕЙМ БОНД СЕ УКРИВА В ИСПАНСКИТЕ ПОСОЛСТВА. ДА СЕ ПОСТАВЯТ ПОД НАБЛЮДЕНИЕ! ЩОМ БЪДЕ ЗАСЕЧЕНО Л А Й НОТО, ГО ДЪРПАТЕ НАСТРАНИ И БЕЗ ШУМ МУ РЕ ЖЕТЕ ГЛАВАТА!
ЖЕНИТЕ ИМ

2023.03.30 | 22:45

4
ДА СЕ ИЗНАСИЛВАТ ГРУПОВЕ И ПОСЛЕ ДА СЕ КО ЛЯТ! НА МАЛКИТЕ ДА ИМ СЕ РАЗБИВАТ ЧЕРЕПИТЕ В ЗЕМЯТА!
ИСПАНЦИТЕ

2023.03.30 | 22:42

3
ДА СЕ ИЗ КО ЛЯТ ДО КРАК!
ЖИВОТНО

2023.03.30 | 22:34

2
ПУСНИ СИ ГО 2 ТИ! youtube. com/ watch?v=oeBHiJeshcg

2023.03.30 | 22:09

1
Ало , Испанските изроди , не си спомням да съм ви упълномощавал да ми давате наклон в живота ! Що не ходите да спите със майкте си !

Добави коментар

Водещи новини