Румен Радев: България може да се развива като водещ фактор в областта на сателитните комуникации в нашия регион

  • 30 март 2023 15:17

  • 486
  • 6
Румен Радев: България може да се развива като водещ фактор в областта на сателитните комуникации в нашия регион
© Пресцентър Президентство
Слушай новината Слушай новината

Президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на посети Центъра за управление на сателита България Сат-1, където се запозна с неговите телекомуникационни способности и обсъди с ръководството на дружеството възможностите България да има водеща роля в областта на сателитните комуникации в региона и в космическите инициативи на Европейския съюз. В срещата участие взеха заместник министър-председателят по обществения ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, министърът на отбраната Димитър Стоянов, министърът иновациите и растежа Александър Пулев и министърът на електронното управление Георги Тодоров. 

България е една от малкото европейски държави със свой геостационарен телекомуникационен сателит и е единствената с такъв от страните в Централна и Източна Европа. България Сат-1 покрива Европа, Северна Африка и част от Близкия Изток, с преимуществено покритие на Балканския полуостров, Средиземноморието и Черноморския регион. Всичко това дава на страната ни големи възможности, но до момента те не са използвани, бе общата позиция по време на срещата. 

Необходим е общ подход на държавата, който да обедини усилията и да използва в пълна степен възможностите на българския геостационарен сателит, посочи президентът. Сателитните системи и комуникации имат широко приложение в сферата на отбраната и сигурността, наблюдението и мониторинга на различни процеси, управлението на критична инфраструктура, надеждността на комуникациите за нуждите на правителства и институции и в много други области. 

Румен Радев: Корупцията подкопава държавния суверенитет, лишава гражданите от сигурност и просперитет

Държавният глава припомни, че по проекта на президентската институция в Плана за възстановяване и устойчивост беше включен проект за изграждане на Национален център за наблюдение, координация и управление, който да подпомага взимането на решения в кризисни ситуации, за мониторинг на нивата на водоемите, незаконната сеч, контрола на процесите на урбанизация, гранична сигурност, спектрален анализ на почвата, както и за по-ефективно управление на ресурсите в страната. Потенциалната реализация на този и други стратегически за страната ни проекти, съвместно с българския геостационарен сателит, също бяха обсъдени по време на разговора.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
486 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2023.03.31 | 03:16

6
ИМПИЙЧМЪНТ ЗА ТОЯ НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ!!!
????!!!

2023.03.30 | 19:22

5
КЪДЕ е ЮМРУКЪТ,КОИ са МУТРИТЕ Г-н ПРЕЗИДЕНТ ????!!!
М. Иванов

2023.03.30 | 17:49

4
Марш в Кремъл да лъскаш пода, помияр продажен

2023.03.30 | 15:56

3
Този съвсем изкука.
Пишман

2023.03.30 | 15:53

2
днес глутница кучета разкъсаха майка на момче на 15 години. Дете на три години умря от гръмнал бойлер в Русе. Това е нашата мила държава, а президентът се усмихва и радва на тези новини.
ддоган

2023.03.30 | 15:26

1
ей к урво радев изчезвай ни си президент вече ти си п утка

Добави коментар

Водещи новини