Директорът на НФК шокира за проекта с драг кралиците: В Европа сме, има дадености, с които трябва да се съобразяваме!

  • 29 март 2023 14:33

  • 3222
  • 11
Директорът на НФК шокира за проекта с драг кралиците: В Европа сме, има дадености, с които трябва да се съобразяваме!
© Фейсбук

"2023 година е, България е в Европа. Има дадености, с които трябва да се съобразяваме. Има дадености, които са свързани с поощряването на разнообразни творци"

Такъв коментар направи изпълнителният директор на Национален фонд "Култура" Сава Драгунчев по повод на поредния скандал в културната сфера, свързан с провеждането на парти в центъра на столицата с т.нар. "драг кралици" - мъже, които влизат в провокативни женски образи. 

ГЕРБ скочиха на скандален проект, финансиран от Национален фонд "Култура"

В интернет вече изтекоха записи от вулгарното шоу, като финансирането за него е дошло от Национален фонд "Култура", чийто принципал е Министерството на културата. Над 90 хиляди лева са отпуснатите по проекта, с който е кандидатствал миналата година организатора на проявата - фондация "Сингъл Степ". Парите са дадени по програмата "Възстановяване и развитие на частни културни организации" в категорията "Културно предприемачество".  

Недоволството в социалните мрежи е голямо, а от Министерството на културата обявиха, че започват проверка, за да се види дали целесъобразно е изразходвано отпуснатото финансиране на "проекта с присъстващ хазартен елемент". Самото събитие беше анонсирано във Фейсбук като "Бинго за лица над 18 години".  

 Драгунчев отказа да окачестви по определен начин изтеклите в интернет клипове с думите:

"Следвам правила, които са свързани с процедури, а не с епитети и квалификации".

Той обясни, че има условия, свързани с членството ни в ЕС, като децентрализация и равенство на половете.

"Разписваме всички тези неща в програмите, но има и правила, които трябва да се спазват. Ако бъде установено нарушение, ще се предприемат съответните мерки. Обикновено те са свързани с връщане на някаква част от сумите или с разваляне на договора, и връщане на цялата субсидия. Тогава средствата се предоставят на следващи бенефициенти", настоя той.

Драгунчев не се притеснява от разпоредената от Министерството на културата проверка по случая:

"Аз също съм инициирал вътрешна проверка. От септември е обновена практиката по засилен мониторинг на проектите, финансирани от НФК. От началото на тази година вече имаме 6, които не са изпълнили заложените в проектните предложения дейности, или не ги изпълняват във вида, в който са ги предложили. В зависимост от нарушението, предприемаме различни действия. В момента се прави мониторинг на още български организации. Една от които е тази".

Проверката ще бъде готова към края на седмицата, обясни още директорът на НФК: "Общественият интерес към нея може би, по някаква причина, е свързан и с изборите".

Такава всъщност е поръчана още през февруари.

"Има антикорупционни правила и такива за вътрешния ред на НФК", настоя той.

Правилата предвиждат извършването на проверки на проекти на случаен принцип.

"Проверяваме организации, които са били повече финансирани от нас. Всички проекти, които кандидатстват към НФК трябва да изпълнят технически изисквания, свързани с много детайлно описание на това какво ще се прави, как ще бъде разположено във времето и кой ще го изпълнява", разясни още Драгунчев.

"Когато имаме готов резултат от мониторинга, ще знаем има ли съответствие между това, което е подадено като проектно предложение и това, което виждаме като дейности", ностоя той.

Драгунчев напомни ,че администрацията на НФК, която управлява, не се занимава с художествената страна на проектите: "НФК наема външни експерти, които да правят тази оценка. Да са независими и специалисти в конкретната област".

Сава Драгунчев не е изненадан от шума, който се вдигна около този проект.

"НФК е във фокуса на обществения интерес, защото при нас има един силно завишен ресурс от 2022 година. По него бяха разпределени към българската култура и творци близо 38 милиона лева.

Спорният проект пък е подаден към НФК на 4 май 2022г. и финално е одобрен на 24 август, обясни още той. 

Според отчета на фонд "Култура", публикуван през март тази година, държавно финансиране е получил проект, част от който е шоу с бинго игра, водено от три драг кралици. Програмата е адресирана до посетители на възраст 18+. Сумата в размер на 93 248. 04 лева, е получена от фирмата "Сингъл Степ" ЕООД, която представлява организацията The Steps.

Позиция на Министерството на културата:  

Министерството на културата назначава проверка, за да бъдат изяснени обстоятелствата и целесъобразността на финансиране на проекта с присъстващ хазартен елемент "Дългосрочна програма за растеж на The Steps – иновативно мултифункционално културно социално предприятие", който е бил финансиран от Национален фонд култура през 2022 г. по програмата "Възстановяване и развитие на частни културни организации" в категорията "Културно предприемачество".

The Steps е пространство, където е проведено събитието на 26 март. То е създадено от организацията "Сингъл степ", която се стреми да помага на младите ЛГБТИ, пише в сайта на организацията.  

Във Фейсбук събитието беше рекламирано така:  

В най-женския и палав месец е време да изпратим зимата и да се разгорещим с Kinky Dringo 18+! Традицията повелява всички палавници да се явят на най-духовитото следобедно събитие на The Steps в последната неделя на месеца.

За да сбъднем и най-смелите ви фантазии и желания сме поканили не две, а три Драг Кралици! Те ще ви завържат за столовете и ще въртят топките в Дринго сферата, докато някой не направи линия-две или запълни цялото картонче. За най-непослушните ще има и специални награди.
START: 16:00

ВХОД И ТАЛОН ЗА ИГРА: 5 лева
Проектът е реализиран с подкрепата на Национален фонд "Култура" по програма "Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации"

Последвайте канала на

Радина Лазарова
3222 11

Коментари 11

Добави коментар

2023.03.29 | 15:10

1
аман от тая европа и нейните педофили, извратеняци, третополови и джендърпсихари!
То поне на този

2023.03.29 | 15:48

2
му личи че е гей и циганин , вероятно и беден
Stamatis

2023.03.29 | 15:51

3
Сава е хомосексуалист, какво се чудят всички!
Аз

2023.03.29 | 16:40

4
Отявлен педераст

2023.03.29 | 16:55

5
ИЗВРАТЕНЯЦИ В БЪЛГАРИЯ СА САМО ПРОДУКТИТЕ НА СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ

2023.03.29 | 17:07

6
Знаеш ли къв ЕС ще ти дам ако те набарам пе-де-раст ши-бан
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.03.29 | 17:24

7
Аман от русофилистични мозъчета, на които само педали и педофили им са в устите, ЗАЩО ЛИ?! :)
Симо

2023.03.29 | 19:03

10
Немаш думата бепедал сороски
ПП

2023.03.29 | 17:48

8
Сава Драгунчев поредната номенкратура на ПП (Просто Киро и Престъпници). Е, на изборите гласувайте за тях, за да може такива типове да управляват култура, образование и разбира се, разпределението на комисионните. Извратеняк, до извратеняка!

2023.03.29 | 18:52

9
Ама какво се чудите...Та този човек съвсем видимо е циганин и явен гей...Бас държа,че и дипломата му,която му позволява да заема този пост е измислена,и самото назначаване е станало след предоставяне на специализирани сексуални услуги на някой извратеняк от тези 240 чукундура в парламента! На какво викате сте го направили директор?!? На национален фонд "Култура"?!? Тоя млад меринджей?!? Че то на тоя отвсякъде му личи,че не може да напише думата "култура" правилно,а понятието му за нея се изчерпва със Софи Маринова и Азис!!!
Няма как да си евроатлантик и да не бъдеш педepacт

2023.03.30 | 12:17

11
ТЪЖНО Е КОГАТО ПЕДEPACT НА ВИCOКА ДЛЪЖНОСТ ПЛАЩА ДА ГО ОПЪВАТ С 90 ХИЛЯДИ НАШИ ПAPИ.

Добави коментар

Водещи новини