Патриотите в СОС: Настояваме за извънредна сесия за сигурността

  • 29 март 2023 11:09

  • 267
  • 0
Патриотите в СОС: Настояваме за извънредна сесия за сигурността
© Булфото (архив)

Настояваме за извънредна сесия за сигурността. Причините – кибертероризмът със заплахи за бомбени атентати, нелегалните мигранти и битовата престъпност

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1116

В столицата на България – София, все повече се усеща силен дефицит на сигурност. Нужен е сериозен разговор какво и как трябва да се подобри, обвързано с конкретни срокове и отговорности. Политическите партии трябва да започнат да си говорят по тази тема, защото само чрез дискусия може да се постигне консенсус и да се вземат мерки. Политиката на абдикиране и неглижиране на проблемите със сигурността и обществения ред е буквално опасна за живота и здравето на гражданите.

Трагедията с мигрантите край София бе отразена от световните медии

Това се казва в позиция на Патриотите в Столичния общински съвет. Те внасят днес предложение за свикване на извънредна сесия по сигурността в столицата още през месец април.

В мотивите се описват и усложнената обстановката през последните месеци. Най-голямата община в държавата е изправена пред сериозни предизвикателства. През последните дни основен фокус станаха кибератаките, които засягат училища и университети.

Случващото се с училищата е безпрецедентно и страшно. Подобен род терор не сме срещали до сега. Службите, основно ГДБОП, но и ДАНС, трябва да се стегнат. Със сигурност трябва да се търси и помощ от партньорските служби за обмен на информация (подобни атаки има и в Румъния, и в Сърбия). Нужно е да се впрегне целия разузнавателен ресурс, за да се стигне до организаторите на кибератаките, както и да се установят мотивите защо се правят тези атаки. Това трябва да стане бързо, подчертават общинарите.

А какво ще стане с изборния процес и дали това не е основната мишена на тези плахи. Знаете, че СИК се ситуират основно в учебни заведения в цялата страна, обръщат внимание общинските съветници Карлос Контрера и Борислав Иванов.

Друг съществен проблем е, че София отново е залята от бежанци, а партиите се правят, че това не съществува. Над 40 бежанци са заловени само за ден от МВР на територията на град София. 21 от тях са открити от органите на реда в къща в Западен парк. 14 други мъже са заловени в апартамент на улица „Резбарска“, а девет в жилище на улица „Каймакчалан“ в София. Преди това десетки задържани в западните райони на София, преди това камионът с мигранти до с. Локорско и т.н. Очевидно големи групи от бежанци се разхождат безпризорно из цяла България, а столицата им е гара разпределителна.

Това не прави никакво впечатление на политическите партии, вкопчени в битката за власт. Потънали в розово- либералните си утопии, те се занимават с какви ли не фалшиви проблеми. Политическите партии без изключение поставят чуждите интереси на първо място, а проблемите с бежанците и битовата престъпност неглижират и замитат под килима, критикуват от „Патриоти за София“.

В предложението на Контрера и Иванов се предлага свикване на извънредна сесия на Общинския съвет през април във връзка със сигурността.

Нужно е да се представи истинската информация за броя на бежанците и мигрантите на територията на София и положението в бежанските центрове, засилване на контрола и противодействието на групи, занимаващи се с трафик и други престъпления, свързани с това.

Следващият проблемен елемент е битовата престъпност – кражбите, включително домовите кражби, както и джебчийството чувствително се увеличават. Нивото на пътния контрол и мерките за пътна безопасност са тотално неглижирани, де факто Пътна полиция - София е абдикирала от сериозен контрол (изключваме този за скоростта само в някои участъци от пътната мрежа). Почти не минава ден без тежко ПТП, а броят на залавяните да шофират след употреба на алкохол и наркотици е константа.

Проблемите на сигурността и обществения ред трябва да са непрекъснато във фокуса както на политическите партии, така и на обществото и медиите, защото с времето нерешените проблеми хронифицират и се превръщат в социални язви.

Ето защо настояваме да започнем големия разговор за подобряването на сигурността в София чрез изслушване на кмета на Столична община, СДВР, Пътна полиция, Столичната пожарна, Агенцията за бежанците, пишат още в предложението Патриотите.

Радина Лазарова
267 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини