Министър Шишков: Лятото ще пуснем движението от Гърция към София по "Струма"

  • 29 март 2023 09:27

  • 611
  • 1
Министър Шишков: Лятото ще пуснем движението от Гърция към София по "Струма"
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков инспектира свлачището преди тунел "Железница" на автомагистрала "Струма".

"Интересно е какво установих през 2021 г., когато бях зам.-министър. Тогава открих, че това свлачище се беше случило, беше спрян строежът в този участък. Строежът беше замразен и казах, че накрая ще има тунел и няма да имаме път към него. Това се случи", заяви арх. Иван ШишковИван ШишковИван Шишков е роден на 14 септември 1963 г. в София. Завършва образователна степен магистър по в студиото на "България сутрин".

Той обясни, че поводът на инспекцията вчера е бил не толкова за състоянието на свлачището, а проектът за укрепването му.

"От вчера строителят влезе в свлачището, така че да може да го укрепва, за да имаме магистралата в тази част. Строителят е поел ангажимента до средата на лятото да завърши първия етап от укрепване на свлачището, за да можем да пуснем движението в едната посока - от Гърция към София. След това за още няколко месеца да можем да извършим и докрай укрепването. До края на годината, надявам се и по-рано, да имаме готов участък от магистралата", обяви министър Шишков.

Тунелът "Железница" е готов, пътят в останалата част също има едно свлачище, по което се работи, уточни гостът.

Шишков инспектира укрепването на свлачище при тунел „Железница“ на АМ „Струма“

"В по двете свлачища, които се бяха получили в резултат на строителните дейности в този участък от АМ "Струма", вече се работи. Има много свлачища в първокласната и второкласната пътна мрежа. Работи се в тази посока", каза още министърът на регионалното развитие и благоустройството. 

Той коментира и поисканите от прокуратурата проверки на участък от АМ "Хемус".

"Очевидно е, че след като има преписка в прокуратурата, съмненията са, че има по-малко асфалт. Въпросът е в каква част от трасето и какво е количеството на асфалта. Нямам притеснения за критиките, а за състоянието на пътищата", обясни министърът.

Арх. Шишков посочи, че увеличението на ТОЛ таксите е било отложено с цел да се направи алгоритъм, за да могат да се съберат необходимите средства в бюджета и да е относително по-справедливо.

"Да може превозвачите, които се движат повече километри по българските пътища, да бъдат облекчени. На финала сме на този анализ. Ще предложим такси на няколко стъпала, така че да е по-справедливо. Калкулации тепърва ще се направят", добави служебният министър.

Той коментира и ангажиментите с АМ "Европа". "За Великден имаме уверението, че ще пуснем движението в 6-7 км участък, който е непосредствено до "Калотина". До края на май целият участък от Драгоман до "Калотина" трябва да бъде пуснат. В останалата част на АМ "Европа" бяха загубени 7 месеца. Добра новина е, че в частта от Ботевград до Мездра, в 7,5 км ще можем да пуснем движението на скоростния път", обобщи министър Шишков.

Последвайте канала на

Калина Христова
611 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Бай Данчо

2023.04.11 | 00:32

1
а дефилето ще го прехвърчаме мама ти да е.ба и на простия лайновоз!

Добави коментар

Водещи новини