Военният министър коментира може ли България да бъде нападната като най-близка натовска държава

  • 28 март 2023 08:37

  • 5099
  • 49
© Нова тв
Слушай новината Слушай новината

"Няма решение за изпращане на военнослужещи в Украйна. Решението на НС е за изпращане на наши военнослужещи в страна-членка на ЕС. Украйна не е членка на ЕС".

Това заяви военният министър Димитър СтояновДимитър СтояновДимитър Стоянов е роден на 28 октомври 1968 г. в Свиленград.   През 1986 г. завършва в предаването „Здравей, България”.

„С решението на МС от 16 февруари се взема категорично отношение по изпращането на наши военно служещи – един офицер в Брюксел, щабен офицер в Полша и екип за обучение в Полша. Няма решение за изпращане на военнослужещи в Украйна”, категоричен е министърът.

Той отново подчерта, че не може да има секретно решение за изпращане на военнослужещи в Украйна.

„Не може да има такова секретно решение. Трябва да има решение на НС. Няма натиск за такова решение. То е за вътрешнополитическа употреба”, заяви Стоянов.

Той призова за спокойна обстановка, да се говорят истините и така да се привличат избиратели.

Стоянов беше категоричен, че България следва общата политика на ЕС.

Военният министър за руското тактическо ядрено оръжие: Обстановката се изостря

„Решението е да се предоставят 155 мм снаряди на Украйна. България няма такива складови наличности и няма как да ги предоставим на Украйна. Няма как да се включим в това решение. Производството на тези снаряди ще отнеме повече от година. Нямаме складова наличност и това е причината ние да кажем, че не може да участваме в това решение. ВМЗ Сопот няма способности да произвежда този тип снаряди“, обясни министърът на отбраната.

„България не може и не трябва да спира подкрепата на други държави за Украйна. Затова подкрепяме общата политика, но не можем да изпратим нещо, което нямаме. Не считам, че водим различна политика от тази на ЕС и НАТО. Има решение на Народното събрание за изпращаме на оръжие на Украйна и го изпълняваме“, заяви той.

„Няма как да намаля количеството на боеприпаси в нашите складове и да намаля запасите на армията. Дали сме това, което е било в повече. Това, което е под нормативното няма как да го дадем. Полша имат 30 самолета МиГ-29, но дават 4. Те имат 48 F-16. Това е огромната разлика между тях и нас“, аргументира се той.

Попитан с колко самолета пазим въздушното си пространство той отговори, че тази информация е секретна, но добави, че се пази с толкова, с колкото трябва.

Министърът беше категоричен, че се лети безопасно, въпреки че не получаваме поддръжка на машините от Русия.
 

Министър Стоянов ще валидара пощенска марка за 110-годишнината от Балканските войни

На въпрос възможно ли е България да бъде нападната като най-близка натовска държава, Стоянов отговори, че такива анализи са правени, разработват се нови планове, но не може да каже повече, тъй като и това е секретна информация.

„Не смятам, че има пряка заплаха за България. Не смятам и че ще се използва ядрено оръжие. Това означава край на света“, заяви той. Неговата прогноза за края на войната е, че тя ще продължи дълго и ще е война на изтощението.

„Трудно е да се предскаже какъв ще е изходът“, добави той.

Относно задържането на Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През, той каза, че едва ли Путин ще дойде в България, за да го задържим.

„Обсъждаме нещо, което е хипотетично. Не съм министър на правосъдието“, отговори Стоянов.

Министерство на отбраната и ВМЗ сключват договор за обновяване на боеприпаси за близо 350 млн. лева

 

Росица Валентинова
5099 49

Свързани новини

Коментари 49

Добави коментар
Хохохохохох :)))))))))))))

2023.03.29 | 04:54

49
КАКВО ОЩЕ трябва да им се даде на тия нефелници/некадърници/нескопосници/неспособници та ПОНЕ окончателно да отблъснат руснаците – КАКВО ОЩЕ.......??????? Толкова са трагикомични нашарените с портрети/цитати на Хи*тл*ер и св*асти*ки, че трябва поне едно 100 години да се преподава за тази трагикомедия... Числено предимство 10 към 1 - буквално МИЛИОНИ въоръжени до зъби, апропо с по-добро/модерно оръжие от руснаците ; Безкраен поток от влакови композиции с продоволствия - каквото пожелаят им се дава ; НАПЕЧАТОХА им милиарди, които са повече от ЦЕЛИЯ военен бюджет на Русия, апропо, тия напечатани хартии помпат и световната инфлация - фиата може да го печата 4 - тия Райх колкото си иска, но крави/прасета/кокошки и посеви с пшеница/царевица/ориз - НЕ МОЖЕ... На фона на всичко това, Специалната Военна Операция (такива бяха и Пустинна Буря и Шок и Ужас...) се води НА ТЕХЕН ТЕРЕН - апропо се ГОТВЯТ 8 ГОДИНИ трагикомиците за битка... Абе... ТРАГИКОМЕДИЯ с една дума... Да сте МИЛИОНИ, а да те бият ШЕПА затворници и старци-фермери от Донецк... И да те бият с техника на 60 ГОДИНИ... Грандиозен СРАМ и ПОЗОР за украинците и американците е това - ГРАНДИОЗЕН...
юлиян

2023.03.28 | 11:42

48
Не лъжи хората.Не ги заблуждавай.10към1.Такова е съотношението на загинали украински войници,спрямо руснаците.За един руски боец загиват десет украински.
VXВоррКАА...

2023.03.28 | 11:38

47
„Трудно е да се предскаже какъв ще е изходът“, добави той. Изходът може да бъде само победа. Боклук.
юлиян

2023.03.28 | 11:26

46
А и да не забравите на Асенча ''умно'' ококорените оченца,на Тмагарев талигата и на Пасито ''Трабанта''.То аслъ само ''Трабанта'' става за нещо.Гласувате ли за Десни партии,гласувате за войната.Ще воювате вие и синовете ви,а гореизброените от мен в коментара ''юлиян до 42'' ще бъдат ''скътани'' на сигурно и безопасно място,за разлика от жените и децата ви,от бащите и майките ви.Това ли заслужават те.Мислете сега.Утре ще бъде късно.Не мислете,че САЩ и НАТО ЩЕ ВИ ОПАЗЯТ.КОЛКОТО ОПАЗИХА УКРАЙНА,ТОЛКОВА И ВАС/НАС/.
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.03.28 | 10:53

41
Украинските войници написаха на земята с огромни букви от мъртви руски войници ''ЗАВТРА НАС БУДЕТ 170 000''' :) СЛАВА УКРАИНИ! ✌️
Слава Украïнi

2023.03.28 | 11:10

45
СЛАВА ЗСУ , УКРАЙНА . .,✌️
юлиян до 42

2023.03.28 | 11:10

44
А защо си ''анонимен''.Сложи поне ''партизанското име'',да се знае чия позиция, чие мнение, излагаш.А такива като Кир.Петков,Хр.Иванов,Асен и Атанас,Тагаревци,Свинаровци и пр.Паси-та''патриоти'' ,готови да ни вкарат пряко във войната,да направят малката ни страна арена на военни действия,какво да ги правим.Паметник ли да им издигнем.Ако да,тогава да не забравите,че статуята на Кирето Петков задължително трябва да включва омачканите му панталони и прашните му чепици.
САМО

2023.03.28 | 11:07

43
. .ФИЗИОНОМИЯТА МУ НА ТОЗ , ЩЕ НАСЪРЧИ ФАШИСТА ПУТИН ДА НИ НАПАДНЕ .....ПООДЛООГИИИИ . .

2023.03.28 | 10:53

42
Един ден Румен Радев трябва да бъде съден....руски шпионин, който предаде собственият си народ и Родина!
РАДЕВ

2023.03.28 | 10:49

40
ПОДБИВА БЪЛГАРИЯ , КАТО ЧЛЕН НА ЕС, НАТО . ., ЕВРОПА НИ ЗАЧЕРТНА КАТО ИИИДИИОТИТЕ НА ПУТИН
РАДРВ

2023.03.28 | 10:48

39
ПОДБИВА БЪЛГАРИЯ , КАТО ЧЛЕН НА ЕС, НАТО . .

Добави коментар

Водещи новини