Иван Костов: Румен Радев узурпира власт

  • 27 март 2023 13:24

  • 2259
  • 28
Иван Костов: Румен Радев узурпира власт
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на узурпира власт със своите изказвания по отношение на инициативата на Европейската агенция за отбрана да се предоставят боеприпаси на Украйна. Това заяви пред БНР Иван КостовИван Костов През 1967 година завършва средно образование в 18-о СПУ "Кирил и Методий" (СОУ "Уилям Гладстон") -, министър-председател на България 1997-2001 г., и припомни, че парламентът два пъти - веднъж на 3 ноември и втори път на 9 декември - задължи правителството да предостави необходимото военно оборудване на Украйна. 

"Радев казва, че защитава суверенна позиция на страната, но той няма право, защото той не е суверенът на властта. Той няма право да казва какво е решил, защото суверенът - Народното събрание, е задължило правителството. Дори Радев казва "ако парламентът отново призове за доставка на оръжие", но парламентът не призовава, той решава и задължава правителството. Правителството не може да откаже да изпълни задължение, което му е вменено от парламента", заяви Костов.

Според него Радев се бори за "някакво първенство в левицата": "Той отказва да е президент на целия народ и отива да стане президент на левицата и на "Възраждане".

Радев от Брюксел: България се ангажира с производството на снаряди за нуждите на наши партньори, а не за Украйна

Не се вижда сигурен изход и след тези избори, коментира още бившият премиер: "Неспособността да се състави правителство вече няколко пъти отпъжда избирателите от урните и това намалява общото доверие в политическите партии и те, в тази трудна за тях ситуация, се опитват да запазят твърдите си ядра. Успешните кампании атакуват периферни избиратели, опитват се да привлекат нови избиратели, докато в момента, когато всичко се свива, се опитват да запазят твърдите си ядра. Затова в поведението на партиите има толкова много червени линии. Те са, за да запазят твърдите си ядра".

Иван КостовИван Костов През 1967 година завършва средно образование в 18-о СПУ "Кирил и Методий" (СОУ "Уилям Гладстон") - изказа хипотеза за възможно правителство на т.нар. "хартиена коалиция" (ГЕРБ, БСП и ДПС), независимо коя е политическата формация, която ще спечели вота на 2 април: "Ако това нещо се случи, те ще възобновят позициите си в много от ключовите институции в страната. Това обещава продължаващо дълбоко разделение в обществото, защото по ключовия въпрос - войната в Украйна, те са на различна позиция".

"Сова Харис": Шест партии биха влезли в Народното събрание

Друг вариант, според него е, да се потърси голяма коалиция, "за която мнозина анализатори, приближени до ГЕРБ, подхвърлят в публичното пространство": "Това, което казвам, не показва възможност за конституционно мнозинство (ПП,ДБ,ГЕРБ,ДПС), въпреки че съм далеч от политическите дискусии между партиите и отношенията им", заяви той.

По думите му правителство на малцинството, което да бъде гласувано от мнозинството в Народното събрание, може веднага да бъде разклатено, защото парламентът диктува поведението на правителството: "Едно мнозинство в Народното събрание срещу едно правителство на малцинството ще го направи на нищо за един месец само", подчерта Костов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2259 28

Свързани новини

Коментари 28

Добави коментар
Крум

2023.03.27 | 13:36

1
Мръсен предателски евроджендър първата кратуна която трябва да бъде отрязана е твоята. Политически труп който пак изкараха от гардероба.
сиганин крадлив

2023.03.27 | 13:41

2
колко налапа тоя от приватизацията, наряза ракети и военна техника по нареждане от краварите, затвори няколко блока на аец
Мамунчо

2023.03.27 | 13:41

3
Сос бре мънго!!
Боби

2023.03.27 | 13:42

4
И този катил се произнесе Наглец

2023.03.27 | 13:45

5
Манго ти да не беше по хубав унищожи страната.
Иван Иванов

2023.03.27 | 13:58

6
Този, вместо да е в затвора, дава акъл.
бобо

2023.03.27 | 14:09

7
тоя боклук нее ли в ц,с,з.

2023.03.27 | 14:10

8
Какво ли очаква тоя мангал ,сигурно да довърши продажбата на България.
КО-КО

2023.03.27 | 14:11

9
Някой хора може да не помнят,но ние помним СДС,как с парите за един апартамент ТИ направи така че да си купим едни маратонки.

2023.03.27 | 14:14

10
Трябваше отдавна да си при първите отпътували на някъде.

Добави коментар

Водещи новини