Министър Демерджиев: Твърдения в доклада на САЩ за България вече не са актуални

  • 23 март 2023 08:44

  • 1439
  • 48
© БТВ

„Винаги се удивлявам, че проблеми, които се включват в подобни доклади, стават проблеми едва след като попаднат там. За тези проблеми говорихме 2019 – 2020 г. Хората излязоха на улиците. Сега, когато са отразени в доклад на друга държава, придобиват особена тежест.

Документите не казват нищо ново, но има едно неразбиране в тях – коментира се, че усилията на правителството не са достатъчни - има значителен ръст на разследваните лица, но няма осъдителни присъди.“  

Това коментира пред bTV вътрешният министър и вицепремиер Иван ДемерджиевИван ДемерджиевИван Демерджиев е адвокат с над 20 години опит.   Роден е през 1975 г. в Пловдив. През 2001 г. по повод разпространения преди дни доклад за България на Държавния департамент на САЩ.

Полицейски произвол

„Полицията превишаваше правомощията си по отношение на гражданите, биеше ги. Властите и прокуратурата тогава си затвориха очите. Днес същата тази полиция превежда възрастни хора през пешеходна пътека. Жандармеристите, които участваха в такива действия, помага на хората. Тази констатация не е меродавна в момента“, заяви Демерджиев отностно констатациите за полицейски произвол.

Насилие над мигранти и мигрантски натиск

„Темата с мигрантите важи преди втори август и съм категоричен в това. Когато встъпих в длъжност, първата седмица имах разговор с турския министър и той постави темата за насилието на мигрантите, които се опитват да проникнат на нашата територия. Тази тема вече не се повдига в разговорите, защото не е актуална“, каза вътрешният министър.

„За първите три месеца на 2023 г. има около 45% увеличение на мигрантския натиск. Това са хората, които се опитват да влязат на нашата територия. В същото време обаче задържаните у нас са с 40% по-малко от предходната година, когато натискът е бил по-нисък.

Когато боравим с обективните цифри, виждаме, че се справяме значително по-добре. Самата Европейска комисия констатира това, защото за първи път тя отпуска средства в размер на 600 милиона евро, които основно са насочени към нашата граница, която е ключова и приоритетна. Това не е, за да ни подпомогнат, а е оценка.

В началото на мандата комисията твърдеше, че няма да даде пари за границата ни. Но сега виждаме, че тя става приоритетна и към нея се насочва внимание. С тези пари ще се направи нещо, което не е направено 10 години – ще се обезпечат 110 км от границата, които нямат техническо покритие и където работят основно живи сили. Ще се направи проект, който вярвам, че ще стане модел за опазване на външните граници", обясни Демерджиев.

Корупцията в системата

„Обвиненията в корупция, които валят върху полицията – защо не се питат другите системи – следствие, прокуратура. Защо след като правим хиляди тестове за употреба на алкохол и наркотични вещества, а случаите са единични, в които са констатирани нарушения, никой не прави тестове в другите системи?“, попита вицепремиерът.

Той посочи, че всеки един от полицаите, които са участвали в каналджийството и трафик на хора, са били наказани.

„Няколко вече не са там, включително и ръководители на гранични полицейски управления, двама напуснаха сами в хода на проверката, имаше и уволнен служител. Установени са нарушения. Не са били проверени прецизно на първия пункт мигрантите, които са се движили с автобуса, управляван от сирийския гражданин.

Имало е и лоша комуникация по трасето. Когато встъпихме обаче, нямаше организирана комуникация между областната дирекция и граничната полиция, което за мен е абсурдно. Най-много ме смути задържането на шофьора преди инцидента, след това той е бил освободен и тогава е настъпил инцидентът“, посочи Демерджиев.

„В борбата с корупцията в системата се активизираха изключително много действията на "Вътрешна сигурност". Има доста хора с образувани дисциплинарни производства, но и доста задържани служители, включително от „Гранична полиция". Наблюдава се, че голяма част от служителите вече имат нетърпимост към такива прояви на колегите си и сами подават сигнали или предприемат действия за предотвратяване“, каза той.

Случаят в Казанлък

„Години наред държавата вместо на интегрира тези хора, тя ги маргинализира и превърна в машини за гласуване. Заради това полицията беше принудена години наред да си затваря очите пред техните постъпки и престъпления. Това не е първият случай – такива имаше с огнестрелни оръжия в Рогош и Нова Загора. Полицията многократно е предотвратявала сблъсъци между хората в Казанлък през последните месеци", коментира вътрешният министър за конфликта между двете ромски фамилии в града, който завърши фатално.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1439 48

Свързани новини

Коментари 48

Добави коментар

2023.03.23 | 09:32

1
ЩОМ КОРУМПИРАНИЯ МИНИСТЪР ОТ БСП ТАКА ГОВОРИ. СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ БОКЛУК
!!!

2023.03.23 | 09:32

2
Америка да си затваря устата,кое ин дава правото да се бъркат във вътрешните неща на всички дуржави по света,хегемонията им вече привършва стига толкова завоелиран тероризъм под имато демокрация
Доклад на САЩ

2023.03.23 | 09:38

3
БЪЛГАРСКИ ОБЩЕСТВЕНИ МЕДИИ СА ЧАСТ ОТ РАЗПАДА НА ДЪРЖАВАТА, ЧРЕЗ ПРЕВРАТ И МАНИПУЛИРАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ ПОДМЕНЯТ РЕАЛНАТА СИТУАЦИЯ...., РЕЗУЛТАТ ...: РАЗПАД НА ОБЩЕСТВОТО ...
До 3

2023.03.23 | 10:05

13
За✌️
Доклад на САЩ

2023.03.23 | 09:40

4
БЪЛГАРСКИ ОБЩЕСТВЕНИ МЕДИИ СА ЧАСТ ОТ РАЗПАДА НА ДЪРЖАВАТА, ЧРЕЗ ПРЕВРАТ И ЛЪЖИ И МАНИПУЛИРАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ ПОДМЕНЯТ РЕАЛНАТА СИТУАЦИЯ...., РЕЗУЛТАТ ...: РАЗПАД НА ОБЩЕСТВОТО ..... ДАМАДЖАНЪ Е ПОСОЧЕН КАТО ТЕРОРИСТ С ВЛАСТ И С КЮСТЮМ ..КИИРЛИВ ..
Доклад на САЩ

2023.03.23 | 09:41

5
БЪЛГАРСКИ ОБЩЕСТВЕНИ МЕДИИ СА ЧАСТ ОТ РАЗПАДА НА ДЪРЖАВАТА, ЧРЕЗ ПРЕВРАТ И ЛЪЖИ И МАНИПУЛИРАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ ПОДМЕНЯТ РЕАЛНАТА СИТУАЦИЯ...., РЕЗУЛТАТ ...: РАЗПАД НА ОБЩЕСТВОТО ..... ДАМАДЖАНЪ Е ПОСОЧЕН КАТО ТЕРОРИСТ С ВЛАСТ И С КЮСТЮМ ..КИИРЛИВ .. ДЕМЕРДЖИЕВ Е СФФИНЯ КАТО ДАМАДЖАНЪ...
Доклад на САЩ

2023.03.23 | 09:42

6
БЪЛГАРСКИ ОБЩЕСТВЕНИ МЕДИИ СА ЧАСТ ОТ РАЗПАДА НА ДЪРЖАВАТА, ЧРЕЗ ПРЕВРАТ И ЛЪЖИ И МАНИПУЛИРАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ ПОДМЕНЯТ РЕАЛНАТА СИТУАЦИЯ...., РЕЗУЛТАТ ...: РАЗПАД НА ОБЩЕСТВОТО ..... ДАМАДЖАНЪ Е ПОСОЧЕН КАТО ТЕРОРИСТ С ВЛАСТ И С КЮСТЮМ ..КИИРЛИВ .. ДЕМЕРДЖИЕВ Е СФФИНЯ КАТО ДАМАДЖАНЪ... .. КРИМИНАЛНИ МИГРАНТИ .., ЗАЩОТО ДАМАДЖАНЪ СЪЗДАДЕ КРИМИНАЛНО МВР ...
Доклад на САЩ

2023.03.23 | 09:43

7
БЪЛГАРСКИ ОБЩЕСТВЕНИ МЕДИИ СА ЧАСТ ОТ РАЗПАДА НА ДЪРЖАВАТА, ЧРЕЗ ПРЕВРАТ И ЛЪЖИ И МАНИПУЛИРАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ ПОДМЕНЯТ РЕАЛНАТА СИТУАЦИЯ...., РЕЗУЛТАТ ...: РАЗПАД НА ОБЩЕСТВОТО ..... ДАМАДЖАНЪ Е ПОСОЧЕН КАТО ТЕРОРИСТ С ВЛАСТ И С КЮСТЮМ ..КИИРЛИВ .. ДЕМЕРДЖИЕВ Е СФФИНЯ КАТО ДАМАДЖАНЪ... .. КРИМИНАЛНИ МИГРАНТИ .., ЗАЩОТО ДАМАДЖАНЪ СЪЗДАДЕ КРИМИНАЛНО МВР ... ..ОЛОВО ЗА ВАС ...
ТОЧНОООО

2023.03.23 | 10:01

12
7 за ✌️

2023.03.23 | 09:54

8
Кое е актуално,чувалите със хартиените бюлетини ли.Ти си най коромпираното министърче.Ще одговаряш един ден.Мълчите за мръсните герб избори със Радев.
ДО 8

2023.03.23 | 09:59

10
НА ММАЙЙКЯТА ТИ ПУУТКАТА ...., НАЛИ С МАШИНИ ПАК ВА БИХМЕ .....ШШ ЕЕЙЙЙ...
Ванеса

2023.03.23 | 09:56

9
Потна,воняща и лъжлива свиня
ЗАЩО

2023.03.23 | 10:00

11
Демерджиев не признава доклада на САЩ КЪМ БЪЛГАРИЯ. Където РАШО ДАМАДЖАНЪ е разобличен като ИИИДИОТ

Добави коментар

Водещи новини