Зам.-министър Неделков: Защитата интересите на земеделските стопани е целенасочена държавна политика

  • 22 март 2023 14:03

  • 149
  • 0
Зам.-министър Неделков: Защитата интересите на земеделските стопани е целенасочена държавна политика
© МЗ

Държавата провежда целенасочена политика в защита на интересите на земеделските стопани, като полага усилия да осигури нужната подкрепа за животновъдния сектор и в частност за птицевъдството. Това каза заместник-министърът на земеделието  доц. д-р Крум Неделков по време Общото годишно отчетно събрание на Съюза на птицевъдите в България.

Той посочи, че положително влияние за развитието сектора допринася схемата на държавна помощ „Помощ за реализиране на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение при отглеждане на птици“. И поясни, че от началото на 2023 г. държавите членки на ЕС ще имат възможност да подготвят и нотифицират схеми на държавни помощи, съобразени с действащото законодателство, по определена от Европейската комисия  опростена процедура.

„Като финансова подкрепа за сектора ще продължи прилагането и на схемата за държавна помощ „Помощ под формата на намаление на акцизната ставка на газьола, използван в първично селскостопанско производство“, допълни доц. Неделков. Той съобщи още, че тя ще се прилага по облекчени правила  и ще бъде изплатена на земеделските стопани директно чрез парични средства.

Заместник-аграрният министър припомни, че през 2022 г. секторът беше подпомогнат чрез извънредна финансова помощ за приспособяване на производителите в селскостопанския сектор, засегнати от кризата в резултат на военните действия в Украйна в размер на 25 млн. лева. „Ще използваме и в бъдеще съществуващите възможности за подпомагане на птицевъдството с европейски финансови инструменти, както и с национални средства. Това допринася за устойчивото развитие на сектора и запазване на икономическата жизнеспособност на стопанствата“, подчерта той.

Министър Гечев: Приемът по първоначалното плащане по украинската помощ ще започне в най-кратки срокове

В заключение, доц. Неделков увери присъстващите, че Съюзът на птицевъдите има надежден партньор в лицето на Министерството на земеделието и дългогодишното добро сътрудничество ще продължи.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
149 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини