Ако не обявиш над 10 000 евро на границата, плащаш глоба 1/4 от сумата

  • 21 март 2023 14:03

  • 2007
  • 1
Ако не обявиш над 10 000 евро на границата, плащаш глоба 1/4 от сумата
© Агенция Митници
Слушай новината Слушай новината

Който не спазва правилата и не декларира на границата суми от 10 000 евро и над тях, а е трябвало да ги опише или да съобщи, че ги изпраща, може да бъде глобен с конфискацията на една четвърт от тях.

Митничарите могат да задържат пари и под тези суми, ако преценят, че с тях могат да се финансира тероризъм, има подозрения за пране на пари или на престъпна дейност.

Това предвиждат промени във валутния закон, предложени от служебния кабинет за обществено обсъждане. Промените въвеждат нов термин за пари през границата- придружени и непридружени. Ако паричните пратки не са придружени, то изпращача, получателя или техен представител трябва да е уведомил за тяхното движение през границата.

Удар от недекларирана валута за над 700 000 лева

Под парични средства пък вече ще се разбират и монети със съдържание на злато от най-малко 90 % , злато под формата на кюлчета, късове или буци със съдържание на злато от най-малко 99,5 %. В замяна на това изделия от благородни метали, като злато и сребро, вече няма да се декларират, ако са със скъпоценни камъни по тях.

Ако пари се пренасят в пощенски пратки, куриерски пратки, като непридружен багаж или товар в контейнери суми или равностойността им над 10 000 евро, изпращачът, получателят или от техен представител ще подава декларация за оповестяване. За да контролират това, митничарите ще могат да претърсят всяка пратка, в която може да има парични суми, пише "24 часа".

Ако изпращачът има задължения към държавата, той не може да изпраща зад граница 5000 лева или повече, ако вземанията не са обезпечени с други активи или собственост.

По преценка на митничарите парични средства ще се смятат за изоставени когато не е открито лице, което следва да подаде декларация за оповестяване, когато суми от 10 000 евро и повече се изнасят, или се пренасят през границата от или за държава – членка, ако до месец от задържането им митничарите не са намерили кой да ги декларира.

Ако въпросните суми не просто пътуват в пратка без да е оповестено за тях, а са укрити по специален начин, глобата е 25% от стойността им, но само ако е преценено, че не става дума за престъпление.

Закона за митниците, като е предвидено отнемане на превозните и преносните средства, които са послужили за превозването или пренасянето на стоките - предмет на митническа контрабанда, когато същите са собственост на нарушителя. Стоките, превозвани с него обаче няма да бъдат отнемани в полза на държавата.

Повече информация ще обменят митническите власти с държави от ЕС, за да се предотврати по-ефективно прането на пари и финансирането на тероризма, или на престъпна дейност.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
2007 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Емѝ...

2023.03.21 | 16:56

1
Това е опит да се узакони кражба от държавата, при това по усмотрение на една от най-корумпираните банди - митничарската. Когато и да избесим тия, дето предлагат такива глупости, все ще е късно.

Добави коментар

Водещи новини