Тристранката подкрепи увеличение на командировъчните

  • 21 март 2023 12:55

  • 1478
  • 2
Тристранката подкрепи увеличение на командировъчните
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Националният съвет за тристранно сътрудничество подкрепи увеличението на командировъчните в страната и чужбина. Предложенията срещнаха широка подкрепа от работодателите, а от синдикатите им дадоха зелена светлина, макар и с някои забележки.

Основните промени са увеличаване на минималния размер на дневните пари от 20 на 40 лева, като да има възможност те да бъдат до 120 лв., ако това е уговорено в колективен трудов договор или в споразумение със синдикат. Заповедта за командироване да може да се издава електронна, като заверяването да не е задължително, а по преценка на работодателя, както и изплащането на пътните за гориво при пътуване с личен автомобил да се изплащат за градско и извънградско, а не както е до момента само за извънградско.

Тристранният съвет ще обсъди увеличение на командировъчните

Предложението срещна подкрепата на работодателите от страна на АИКБ, Българска стопанска камара, КРИБ, Съюза за стопанска инициатива. Синдикатите изразиха принципна подкрепа.

Синдикати и работодатели постигнаха принципно съгласие и по отношение на командировъчните в чужбина, за които се предвижда да скочат с поне 10%, като се предлага сумите да се определят на база разликите в стандарта на живот между България и местоназначението. АИКБ, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата, КРИБ и Съюзът за стопанска инициатива подкрепиха промените.

 

Теодора Павлова
1478 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.03.21 | 16:15

2
Ужасни репресии във Франция. Полицията на Макрон бие студенти, жени и възрастни хора, които се осмеляват да демонстрират. Някои журналисти също бяха засегнати. Макрон е истински престъпник.

2023.03.21 | 14:19

1
цървули

Добави коментар

Водещи новини