Росен Христов: Всички искаме въглищния комплекс, мините и електроцентралите да работят максимално дълго 

  • 17 март 2023 16:52

  • 411
  • 1
Росен Христов: Всички искаме въглищния комплекс, мините и електроцентралите да работят максимално дълго 
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Всички искаме въглищния комплекс, мините и електроцентралите да работят максимално дълго. Toва каза пред журналисти министърът на енергетиката Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския след среща с ръководството, синдикатите и управителите на рудници в мините във връзка с проектите за зелена енергия. От думите му стана ясно, че пътищата за постигане на тази цел са различни.

"Разгледахме няколко варианта. Всички искаме да има дългосрочна стратегия и бизнес план, но това отнема месеци работа. Всички се обединихме около идеята да има териториален устойствен план, т.е. цялостно виждане за територията на мините в близките години и как ще бъде трансформирана. Това също отнема ресурс и време, ще се прави, но няма как да стане от днес за утре“, обясни още той.

По време на срещата са били обсъдени и ангажиментите, които България има към Брюксел и Европа за постигане на екологични цели и не само тези, които са в Плана за възстановяване и устойчивост, а като цяло като държава. "Стремежът е, че трябва да живеем по-добре, в по-чиста околна среда и как това може да го постигнем, без да нарушаваме стандарта на живот и работните места в региона. Това е постижимо", допълни още енергийният министър.

От думите на Христов стана ясно, че са представени "няколко проекта за инвестиции и развитие в зелени технологии, които да решат няколко от проблемите на комплекса "Мини Марица Изток", включително алтернативни доходи както за предприятието, така и за работниците. Сред тях е и ускорената рекултивация на терени, които представляват екологична опасност и за които в момента няма ресурси да бъде извършена".

Европа трябва да ограничи въглищния сектор, ако иска да спре климатичните промени

Министърът посочи още, че "рекултивацията може да се прави по най-различни начини, ние се опитваме да усвоим тези терени, защото това е актив. В момента има идея за постояване на фотоволтаични централи около 4 гигавата през следващите 10 години на територията на мините на терени, които са излезли от експлоатация и са за рекултивация". Според него рекултивация на такъв тип терен би струвала от 3-4000 до 7-8000 лева на декар.

Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския каза, че на идейно ниво е проект за изграждане на виртуална фотоволтаична централа. "Това означава хора, които желаят да си дадат покривите за построяване на тези фотоволтаици и за това да получават наем или част от печалбите на това предприятие4, обясни още той.

Министърът призова "да има инициатива и да се предлагат конструктивни идеи. Трябва да се мисли за обществото като цяло", каза още Христов, цитиран от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
411 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ху кеърс

2023.03.17 | 17:19

1
Сигнализираите на Грета Тумберг

Добави коментар

Водещи новини