Експерт: Предложението на ЕК за повече регулиран пазар при кризи е облечено с мантията на повече ВЕИ

  • 17 март 2023 08:21

  • 297
  • 1
Експерт: Предложението на ЕК за повече регулиран пазар при кризи е облечено с мантията на повече ВЕИ
© Novini.bg/ Canva

Преди дни Европейската комисия направи реформи в областта на използването на възобновяеми енергийни източници в бита и даде възможност държавите членки да могат да защитят уязвимите потребители с просрочени задължения от изключване на тока. При кризи ще бъде възможно малки и средни предприятия и домакинства да ползват ток по регулирани цени, а не по цените на свободния пазар.

Предложението може да се възприеме до известна степен и като учудващо. Фактически то е свързано с връщане на страните членки на регулирания пазар все повече и повече – по отношение на бита и на малките и средни предприятия, коментира пред БНР Славчо Нейков, председател на Института за енергиен мениджмънт.

Според Нейков стъпката противоречи "на това, което до момента се прокламираше от Брюксел, но от друга страна все пак е демонстрация на някакъв реализъм".

"Практически това предложение на ЕК формално е облечено с мантията на повече ВЕИ, на по-голяма гъвкавост."

На практика нещата ще опрат в много голяма степен до национално ниво, където ще е практическото приложение. Общата рамка задава само общи правила. Ще чакаме парламент, поясни Нейков.

Тази тема ще е една от първите за новия парламент, посочи той.

Относно актуализирането на Плана за възстановяване и устойчивост Славчо Нейков заяви, че нещата са се усложнили в областта на предоговарянето на въглищата.

На фона на последното решение на Съда на ЕС за "Марица Изток 2" българските позиции за предоговаряне на ПВУ в това направление отслабват, подчерта Нейков.

"Цялата концепция за това последно предложение на ЕК за  преразглеждане на пазара на електроенергия върви към поощряване все повече и повече на енергията от ВЕИ. В този контекст темата за въглищата в рамките на процеса на декарбонизиране на икономиката стои вече по коренно различен начин и за България. Всичките тези прогнози, които бяха правени, всичките обещания за работа на централите до 2038-а и т.н. вече изглеждат по коренно различен начин и трябва да бъдат преоценени."

Радина Лазарова
297 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.03.17 | 08:47

1
хахаха, "свободния пазар"

Добави коментар

Водещи новини