СОС: Йорданка Фандъкова трябва да определи кмет на "Красно село" до 6 април

  • 16 март 2023 16:33

  • 407
  • 1
СОС: Йорданка Фандъкова трябва да определи кмет на "Красно село" до 6 април
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Столичният общински съвет (СОС) прие днес, на извънредно заседание решение, с което възлага на кмета на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска със своя заповед да определи един от заместник-кметовете за временно изпълняващ длъжността кмет на район "Красно село" до 6 април.

От общо 45 общински съветници в зала "за" гласуваха 31 души, "против" - петима, "въздържали се" - девет общински съветници. Изборът на кмет на район "Красно село" беше обсъден повторно на днешната сесия на СОС, след като на предишното заседание не се стигна до общо решение.

След няколкочасово обсъждане СОС не прие предложенията за кмет на района – на общинския съветник Николай Николов, предложен от групата на БСП и на общинския съветник Борис Милчев от „Демократична България“, чиито кандидатури бяха отхвърлени и на тази сесия. Днес в СОС за кмет на района бяха подложени на гласуване и заместник-кметовете на „Красно село“ Веселин Кирев, Николай Веселинов и Албена Белянова. И трите кандидатури бяха отхвърлени, информира БТА. 

До избора на нов кмет на район „Красно село“ се стигна, след като Общинската избирателна комисия в Столична община прекрати предсрочно пълномощията на Росина Станиславова като кмет на район "Красно село", тъй като Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество установи конфликт на интереси. Върховният административен съд потвърди решението на комисията след съдебно обжалване на Станиславова. 

ВАС окончателно: Кметицата на "Красно село" е в конфликт на интереси

Споровете относно кандидатурите за избор на кмет на „Красно село“ в СОС възникнаха поради различното тълкуване на Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА) от отделните политически групи в СОС. Те тълкуваха различно член 42 от за ЗМСМА, в който е описано кой може да заема тази длъжност – общински съветник или заместник-кмет.

В чл. 42, ал. 6 на ЗМСМА е посочено, че когато пълномощията на кмет са прекратени предсрочно, общинският съвет избира временно изпълняващ длъжността кмет за срок до полагане на клетва от новоизбрания кмет. За временно изпълняващ длъжността кмет на община или кмет на район се избира един от заместник-кметовете на общината, съответно на района. Когато няма назначен заместник-кмет, временно изпълняващ длъжността кмет на община или кмет на района се избира по предложение на общински съветник. 

В чл. 42, ал. 7 от ЗМСМА е записано, че когато след прекратяване на пълномощията на кмет до края на мандата остава по-малко от една година, частични избори не се произвеждат. В тези случаи общинският съвет избира кмет на общината, на района или на кметството, като за кмет на общината се избира заместник-кметът или общински съветник. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
407 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Бояджията

2023.03.16 | 20:32

1
Хващай влака за пазарджик време е

Добави коментар

Водещи новини