МВнР: Посегателството срещу българския културен клуб в Скопие е посегателство срещу българската държава

  • 16 март 2023 14:14

  • 1057
  • 3
МВнР: Посегателството срещу българския културен клуб в Скопие е посегателство срещу българската държава
© МВнР
Слушай новината Слушай новината

През нощта на 15 срещу 16 март 2023 г., неизвестни лица са проникнали в сградата на Културно-информационния център на България в Скопие, Република Северна Македония. При инцидента са нанесени материални щети на задната стена на помещението, което беше отрито на 25 ноември 2022 г. Независимо от мотивацията на извършителите, престъплението е посегателство срещу самата българска държава, в лицето на държавна институция. Припомняме, че с двустранната Спогодба за откриване на Културно-информационните центрове от 2003 г., двете държави са поели ангажимент да гарантират нормалното функциониране на културно-информационните центрове в двете столици. Това се посочва в изявление на говорителя на Министерството на външните работи (МВнР). 

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 942

На среща днес в МВнР директорът на дирекция „Югоизточна Европа“ Ваня Андреева изрази пред посланика на Република Северна Македония Агнеза Руси-Поповска сериозна загриженост от факта, че това престъпление се случва в условията на продължаваща антибългарска кампания в Република Северна Македония, включително серия от нападения срещу организации на местните българи, за което все още няма ефективно правораздаване и наказания. Ваня Андреева подчерта очакването на българската държава институциите на Република Северна Македония не само да установят извършителите на това престъпление, но също така ясно да демонстрират, че такива посегателства срещу представителства на България са абсолютно неприемливи и ще бъдат преследвани с цялата строгост на закона.

Българският културен клуб в Скопие е бил нападнат

От особено значение е да не бъде допуснато запазване на усещането за безнаказаност на извършителите на подобни прояви, за което има значение както ефективното правораздаване, така и създаваният от политиците обществен наратив, се посочва още в изявлението.

Константин Тодоров
1057 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Няма как да си евроатлантик и да не си педepacт

2023.03.16 | 15:03

1
Е, НАЛИ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИТЕ КУPBИ ГИ ПУСНАХА ДА КАНДИДАТСТВАТ ЗА ЕС.
Бегай

2023.03.17 | 18:02

3
Македонизмът бе създаден в Москва!!!
Киро премиеро

2023.03.16 | 15:03

2
Те ме плюят в лицето, аз си мисля: дъжд вали.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини