Фандъкова: Направихме още една стъпка за спасяването на къщата на Гешов в София

  • 15 март 2023 13:57

  • 440
  • 2
Фандъкова: Направихме още една стъпка за спасяването на къщата на Гешов в София
© Булфото (архив)

Къщата на Гешов на бул. „Патриарх Евтимий“ №7 да бъде запазена в автентичния вид, това предвижда одобреният проект за подробен устройствен план от главния архитект на Столична община арх. Здравко Здравков. Със заповедта на главния архитект се изменя плана за регулация и застрояване и работен устройствен план за УПИ III-4, кв. 428, м. „ГГЦ Зони Г8 и Г10“ по плана на гр. София, район „Средец“.

Одобреният през 2004 г. подробен устройствен план предвиждаше премахване на сградата-паметник на културата, както и ново свързано застрояване с предназначение хотел на 7 етажа, във фасадата на които само се маркира съществуващата стара сграда. По настояване на кмета на Столична община Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска за запазване на паметника на културата стартира процедура за изменение на действащия план и изработване на работен устройствен план. Заповедта за изработването на плана беше обжалвана от собственика на имота и след дълги съдебни процедури делото беше решено в полза на Столична община от Върховния административен съд.

Новият план предвижда запазване на съществуващата в имота сграда – къщата на Гешов, която притежава статут на единична архитектурно-строителна и художествена недвижима културна ценност с категория „местно значение” и попада в обхвата на групова недвижима културна ценност „Жилищна зона „Център”

Освен запазването на сградата в автентичния ѝ вид, се запазват и зелените площи в имота, без да се предвижда ново застрояване. Отреждането на имота е за детско заведение, каквото е било в продължение на десетки години, преди придобиването му от сегашния собственик.

Одобряването на подробния устройствен план за имота е важна част от стъпките, които предприема Столична община, за спасяването на емблематичната сграда на бул. „Патриарх Евтимий“ № 7 и е част от цялостната ѝ политика за опазване на културното, историческото и архитектурното наследство на София.

Къща в София се напука заради съседен строеж

Последвайте канала на

Радина Лазарова
440 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.03.15 | 22:12

2
.,.НАЙ ДОБРИЯ КМЕТ. АДМИРАЦИИ
що

2023.03.15 | 16:21

1
не напомните, кой е Гешов?

Добави коментар

Водещи новини