Президентът на Румъния идва на посещение у нас

  • 14 март 2023 15:14

  • 386
  • 2
Президентът на Румъния идва на посещение у нас
© Getty Images (архив)

Президентът на Румъния Клаус Йоханис ще бъде на официално посещение в София в сряда (15 март) по покана на българския държавен глава Румен Радев, съобщиха от президентската администрация в Букурещ.

Двамата ще подпишат съвместна декларация за издигане на отношенията между Румъния и България на ниво стратегическо партньорство.

Документът предвижда засилване на двустранния политически диалог, насърчаване на икономическия обмен и трансграничното сътрудничество, подобряване на свързаността и инфраструктурата между двете страни, насърчаване на проекти, посветени на развитието на Дунавския регион, предоставяне на енергийната сигурност, насърчаване на зелената енергия, сътрудничеството в областта на европейските въпроси и на отбраната и сигурността в контекста на многобройните трудности, причинени от агресивната война на Русия срещу Украйна, съобщават от президентската администрация на северната ни съседка.

В дневния ред на Йоханис и Радев ще бъдат още теми като продължаването на подкрепата за Украйна, укрепването на Източния фланг на НАТО и възстановяването на климата за сигурност в Черноморския регион. 

Двамата държавни глави ще обсъдят и общата цел за присъединяване на Румъния и България към Шенген.

„Президентът Клаус Йоханис и българският му колега ще потвърдят твърдата решимост да продължат усилията за приемане на положително решение през тази година. Двамата висши служители ще обсъдят и въпроси, свързани с борбата с нелегалната миграция и по-ефективната защита на външните граници на Европейския съюз“, предават още от администрацията на румънския президент.

Румънският президент: Ще отида в България, за да дадем сигнал, че сме подготвени за Шенген

Последвайте канала на

Владимир Василев
386 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Що?

2023.03.14 | 19:58

2
при кирчо и кокорчо някой да е идвал!?освен урсулата, дето стоеше диван-чапраз пред Ердоган!

2023.03.14 | 15:38

1
Най после. Някой да дойде при Радев.

Добави коментар

Водещи новини