Близо 4000 граждани посетиха Народното събрание в Деня на отворени врати

  • 11 март 2023 18:21

  • 400
  • 2
Близо 4000 граждани посетиха Народното събрание в Деня на отворени врати
© НС

Близо 4000 граждани посетиха Народното събрание в Деня на отворени врати на институцията по повод 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи през Втората световна война. Семейства с деца и много младежи бяха основната част от посетителите. Най-младият от тях беше на два месеца. Гостите на институцията получиха издадената от парламента по повод Деня на отворените врати брошура „80 години от спасяването на българските евреи“.

Още в 10.00 часа пленарната зала на парламента се изпълни от първите посетители, които чуха разказа на председателя на Държавна агенция „Архиви“ доц. д-р Михаил Груев за събитията, направили възможно спасяването на българските евреи.

В пленарната зала под съпровода на младата цигуларка Олга Дойкова актрисата Албена Павлова представи откъси от есетата на младежи, участвали в международния литературен конкурс на Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“, както и от протестното писмо на Димитър Пешев. Лауреатите от Международния литературен ученически конкурс издигнаха на парламентарната трибуна посланието: "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена!".

Адвокат: Спасението на българските евреи е дело на народа, но не и на държавата

Потокът от граждани, желаещи да посетят Народното събрание, не секна през целия ден. Мнозина търпеливо изчакаха реда си, за да се снимат на председателското място в пленарната зала и да разгледат двете документални изложби, свързани със съдбата на българските евреи - „Осъдени и спасени. Еврейските общини в България и спасяването на българските евреи“ и „Труден избор с голямо значение: спасяването на българските евреи 1943 година“. Интерес гражданите проявиха и към факти, свързани със сградата на парламента, неговата история и произведенията на български художници, които са показани в законодателната институция.

В парламента беше излъчен и създаденият по повод годишнината портретен документален филм „Животопис на Димитър Пешев" от поредицата „БНТ Представя".

Последвайте канала на

Радина Лазарова
400 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2023.03.11 | 21:45

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032

2023.03.11 | 20:14

1
Утре на 12.03.2023 от14 ч. в големите ни градове, миролюбиви хора ще протестират срещу предателите от НС - военнолюбците, целящи след новите избори да ни въвлекат пряко във военни действия. Законовата рамка вече е подготвена, а сега им трябва и да спечелят. Дали и сега те няма да манипулрат изборите? Тези предатели вече са подвласни с живота си на чужди инстиуции. Те не ще заменят своя за този на мъжете и децата ни. Вдигни се Българино! Тази война не я искаме! Тази война не е наша! Искаме мир и живот! Боже пази България! София 14:00ч. НДК Пловдив 14:00ч. Джумаята Варна 14:00ч. Община Русе 14:00ч. Паметник Альоша Ст.Загора 14:00ч. Областна управа Силистра 14:00ч. Площад Албена Казанлък 14:00ч. Площад Севтополис Шумен 11:00ч. сборен пункт Арена Шумен Търговище 14:00ч. ГУМ

Добави коментар

Водещи новини