Министър Зарков в Брюксел: Без гарантиран достъп до правосъдие няма върховенство на правото

  • 10 март 2023 16:38

  • 365
  • 3
Министър Зарков в Брюксел: Без гарантиран достъп до правосъдие няма върховенство на правото
© Министерство на правосъдието
Слушай новината Слушай новината

“Върховенство на правото не може да има там, където достъпът до правосъдие е затруднен за гражданите, които нямат достатъчно средства или са в уязвимо положение“. Това каза днес в Брюксел министър Крум ЗарковКрум ЗарковКрум Зарков е роден на 21 ноември 1982 г.   Завършва 9-а Френска езикова гимназия „Алфонс дьо в рамките на годишния диалог за върховенството на правото, в който участват министрите на правосъдието на държавите членки на ЕС. Обсъждането на предизвикателствата пред достъпа до правосъдие е част от Съвета "Правосъдие и вътрешни работи" и е от важните теми, по които се обменя опит за добрите практики в отделните държави членки, съобщават от пресцентъра на правосъдното ведомство.

Министър Зарков сподели с колегите си основните нововъведения, направени с измененията на Закона за правната помощ и в Закона за медиацията. Крум ЗарковКрум ЗарковКрум Зарков е роден на 21 ноември 1982 г.   Завършва 9-а Френска езикова гимназия „Алфонс дьо изтъкна тяхното значение за улесняване на участието на гражданите и бизнеса в съдебни производства, както и за по-бързо и по-евтино разрешаване на спорове. Министрите на правосъдието се обединиха около нуждата да се използват всички налични правни способи за ефективно упражняване на правата на гражданите в съдебните процедури - оптимизиране на сроковете на производствата, облекчаване на съдебните такси, особено за уязвимите категории лица, използване на средствата на медиацията. Подчертана бе и важната роля на дигитализацията на правосъдието при ускоряване и подобряване на съдебните процедури и достъпа на гражданите до правосъдие.

Кабинетът одобри повторно предложението за механизъм за разследване на главния прокурор

В рамките на Съвета държавите членки, ЕК и Евроюст потвърдиха отново подкрепата си за действията, предприети в рамките на ЕС за противодействието на безнаказаността на престъпленията, извършени в Украйна. Високо беше оценена работата на съвместния екип за разследване и изграждане в Хага на Център за подпомагане на разследване на престъплението „агресия“. В центъра се създава база данни, която ще позволи събиране, съхраняване и използване на доказателства за извършени престъпления срещу човечеството.

Следобед дискусиите продължиха по темите за ролята на гражданското общество в защитата на основните права, както и за противодействието на расизма и антисемитизма. В този контекст министър Зарков припомни безпрецедентното единение на правителство, парламент, църква, монархия и общество в България за спасяването на над 48 хиляди евреи преди 80 години.

Мая Йорданова
365 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.03.10 | 21:47

3
Що утепа мачката бе?
Диди

2023.03.10 | 21:46

2
Поредния лайномет по държавата

2023.03.10 | 21:02

1
И това доживяхме ,министър на правосъдието педал.бог да пази България.

Добави коментар

Водещи новини