Министър Гечев: Приемът по първоначалното плащане по украинската помощ ще започне в най-кратки срокове

  • 06 март 2023 16:53

  • 570
  • 6
Министър Гечев: Приемът по първоначалното плащане по украинската помощ ще започне в най-кратки срокове
© Министерство на земеделието
Слушай новината Слушай новината

Приемът по авансовото плащане по украинската помощ ще започне съвсем скоро. Това обяви министърът на земеделието Явор ГечевЯвор ГечевЯвор Гечев е роден на 10 юни 1978 г. в Пловдив. По образование е инженер-агроном.   През 2001 г. при откриването на проведеното днес заседание на Консултативния съвет по животновъдство.

Домакин на Съвета бе Тракийският университет-Стара Загора.

„Благодаря на колегите от Министерството на финансите за положителното становище и за осигуряването на средства в подкрепа на българските земеделци, като очаквам тази сряда в рамките на заседанието на Министерския съвет разходът да бъде утвърден“, отбеляза още министърът. Той добави, че приемът ще започне в кратки срокове, паралелно с искането за нотификация на помощта от Европейската комисия, съобщават от пресцентъра на Министерство на земеделието.

Явор Гечев: Цените на някои продукти може да се свалят с до 30%

Министър Гечев апелира към участниците в Съвета да разгледат внимателно и моделите на технологични карти, както и съответните методики, преди да бъдат придвижени към Селскостопанска академия за изготвянето на цялостна методика. Той напомни, че петък е и срокът за подаване на заявления на браншовите организации за включване в Мониторинговия комитет. И обясни, че там е мястото, където ще бъдат обсъждани  официално всички предложения за промени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г.

Аграрният министър увери животновъдите, че министерството продължава да поддържа пряк контакт със земеделските производители и продължава кампанията за разясняване на условията по прилагането на мерките и интервенциите по Стратегическия план, както и подготовката на съответните наредби. Той насърчи стопаните да бъдат активни в предложенията си за промени по Плана и ги увери, че всички те ще бъдат разгледани по същество.

„Търсим широка промяна на Стратегическия план в редица компоненти не само по отношение на различните ставки, но и по отношение на вече заявеното желание от нас за преразглеждане на някои от екологичните параметри и съответно на заложените изисквания в стратегията „От фермата до трапезата“, каза в заключение министър Гечев.

По време на заседанието представителите на бранша отчетоха затрудненото положение, в което се намира секторът и поискаха да бъдат направени индексации на ставките спрямо инфлационния коефициент. Като предпоставка за това животновъдите посочиха изкупната цена на млякото, както и вносът на стоки от Украйна.

Заместник-министърът на земеделието доц. Крум Неделков подчерта, че изнесеното заседание на Консултативния съвет в Тракийския университет трябва да бъде добър пример за съвместната работа между бранша и науката.

„Науката и иновациите са необходими за разгръщане на потенциала на сектора, надявам се занапред браншът и специализираните български университети да работят в тясно сътрудничество“, коментира още той. Крум Неделков обобщи, че министерството отчита съществуващите проблеми в сектора и търси оптимални възможности за разрешаването им.

Експерти от дирекция „Животновъдство“ в Министерството на земеделието представиха справка за извършените проверки в млекопреработвателни предприятия в цялата страна.  Данните  сочат, че се извършва доставка на мляко от други държави, но не е спряно и изкупуването на българско мляко. През януари и февруари вносът е около 30%, основно от страни от ЕС. Инспектирани са както малки, така и големи мандри.

Общите данни за вноса на сурово краве мляко през януари показват, че той е повече от 56,4 хил. тона, което е 6,5% от общото количество мляко. За сравнение в предишните години вносът варира между 5 и 7%.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
570 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Аз европейски съюз е сиренцето на байдан

2023.03.07 | 09:06

6
Тези пари са кървави излезте от Майдан и ес
браво

2023.03.06 | 21:10

5
ТОЯ ГЕЧЕВ ДНЕС НЕ. БЕШЕ В СТАРА ЗАГОРА !!?ЗАЩО ЛЪЖЕ ?
9876

2023.03.06 | 21:07

4
СТИГА ЛЪЖИ БЕ ГЕПЕВ,МАЛКО ВРЕМЕ НИ ОСТАНА ДА СЕ ОТЪРВЕМ ОТ ТЕБ,ДНЕС НЕ ПОЖЕЛА ДА НИ УВАЖИШ,НО НИЕ ТЕ ИСКАМЕ??! К Р А Д Е Ц !!
9876

2023.03.06 | 21:06

3
СТИГА ЛЪЖИ БЕ ГЕПЕВ,МАЛКО ВРЕМЕ НИ ОСТАНА ДА СЕ ОТЪРВЕМ ОТ ТЕБ,ДНЕС НЕ ПОЖЕЛА ДА НИ УВАЖИШ,НО НИЕ ТЕ ИСКАМЕ??!
глас от Балкана

2023.03.06 | 17:12

2
Прясно Мляко Верея 3,5%-без ядки е равно на !% прясно мляко.Шо тъй?
PaulaFox

2023.03.06 | 17:04

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032

Добави коментар

Водещи новини