Росен Христов изрази надежда през лятото да има редовно правителство

  • 05 март 2023 20:16

  • 867
  • 8
Росен Христов изрази надежда през лятото да има редовно правителство
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

„ТЕЦ „Варна” на Ахмед Доган не работи заради задължения. Пред споразумение сме, което да осигури пълно плащане и всички лихви. Съгласни са да платят над 40 млн. лева заедно с лихвите“. Това заяви в предаването „Защо, господин министър?“ министърът на енергетиката Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския.

„От Украйна има интерес за оборудването от АЕЦ „Белене“, но няма конкретика. Далеч сме от даване на оборудването. За „Белене“ трябва да се вземе решение на база на всички цифри и анализи. За момента няма такава готовност. Няма предложение от Украйна. Министърът им на енергетиката обясни, че имат проект за централа и ни питаха дали сме обмисляли продажба“, обясни той.

По отношение на АЕЦ „Козлодуй“ и санкциите „Магнитски“ министърът каза: Официално няма фирми, работили с АЕЦ „Козлодуй“, които да са собственост на тези лица. Фирмите, които сега работят с централата, са изградили компетенции и имат лицензи. Новите фирми са за периферни услуги. За годишния планов ремонт – няколко са фирмите в България.

„Смених ръководството на централата в първите си месеци като министър заради доклади от службите за потенциални връзки на ръководството с Русия и корупционни схеми“, обясни служебният министър на енергетиката.

„В доклада се споменаваше името на Александър Николов, когото смених. Той сега е в списъка „Магнитски“, подчерта той.

За евентуално дело на България срещу „Газпром“ Христов каза: Очакваме през април да имаме доклад за претенциите от наша страна и за защита на претенциите от страна на Русия. Наели сме една от най-добрите международни кантори, която има добър списък със спечелени дела по арбитраж. Ако имаме добър шанс и това да е в интерес на страната, ще заведем арбитражно дело.

Събеседникът на БТВ се спря и върху проверките на Европейската прокуратура.

„Христо Ковачки, по официални данни, е консултант в няколко дружества, свързани с топлофикации. Проверките на Европейската прокуратура е за неспазване на правилата на отчитане на въглеродни емисии“, коментира Христов.

Юридически кантори препоръчаха на АЕЦ „Козлодуй“ да сключи съдебно споразумение и да плати 25 млн. лева на фирми, свързани с Ковачки, уточни министърът.

„Направихме проверка. От всички документи и доклади се вижда, че АЕЦ „Козлодуй“ няма по-добра опция от съдебно споразумение. Консултантите казват, че преди 2 години е могло по друг начин да се реагира. Дружествата на Ковачки искат намаляване на цените от АЕЦ „Козлодуй“. Централата отказва. От там тръгват взаимни претенции. На първа инстанция дружествата печелят“, каза Христов.

Дружествата на Христо Ковачки основно се занимават с топлоенергия, уточни министърът.

По отношение на Маришкия басейн министърът заяви: Изпълняваме всички ангажименти за декарбонизацията без да затваряме централите през 2025 година. Не можем да изпълним ангажимент от Плана за възстановяване, който смятаме да го предоговорим“

„Аз вярвам, че европейските институции работят в интерес на Европа. Интересите на България, като част от Европа, трябва да съвпадат с тези интереси. Ние не сме опитно зайче. Не може Европа да ни кара да правим нещо, което ще нарани енергийната и националната сигурност. Имаме силни аргументи“, добави той.

Според него никоя друга държава не е поемала ангажимент за затваряне на 40% от регионални мощности. Служебният кабинет ще предложи и алтернативи.

„Не се предвижда държавна подкрепа за ТЕЦ „Марица Изток 2“. Там трябва да се направят усилия за оптимизиране на процесите и да бъде един от пазарните играчи“, каза още Христов.

„Не сме в миналото с въглищата, защото дълго време сме нямали стратегия и не е правено нищо за развиване на мощности от възобновяеми източници. Затова разработваме визията за електроенергетиката, за да не сме зависими от въглищата“, каза още енергийният министър.

Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския изрази надежда през лятото да има редовно правителство.

Росен Христов: За да има сигурност в енергийните доставки, трябва да се работи на регионално ниво, не само на национално

Novini.bg
867 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Емѝ...

2023.03.06 | 05:07

8
Изразявам надежда да видим всички продажни газпромови проститутки в затвора до зимата.
Марийка

2023.03.06 | 03:12

7
Трябва да ви заключат както правят във Ватикана при избор на папата докато не направите правителство да не ви пускат.престанете да си играете с търпението на хората.Пет пъти избори за Гинес.Колко пари потрошихте!!!!!
????!!!

2023.03.05 | 20:38

1
"Другарю"Христов,а КЪДЕ е това "ОБОРУДВАНЕ"за "Белене"?! Някой ВИЖДАЛ ли го е???? КОЙ ????
Мда

2023.03.06 | 00:36

6
Вече е в Украйна, при хохлите. Там си го търсете.

2023.03.05 | 21:24

2
Четете историята за съветските окупационни войски в България 1944-1947 и да НЕ допуснем повече руско робство в Родината ни!!!!!
чупката

2023.03.06 | 00:35

5
Джендърска пропаганда не четем, третополов козяшки педал.
Наблюдател от Германия

2023.03.05 | 22:39

4
Надявам се да е кабинет без това не*доразумение Христов! Да пали яхтата и да гони пак престарели лелки, че от енергетика май хич не разбира!
PaulaFox

2023.03.05 | 21:32

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032

Добави коментар

Водещи новини