Росен Христов: Постигането на пълна декарбонизация и енергийна сигурност е невъзможно без ядрена енергетика

  • 01 март 2023 18:25

  • 372
  • 1
Росен Христов: Постигането на пълна декарбонизация и енергийна сигурност е невъзможно без ядрена енергетика
© Министерство на енергетиката
Слушай новината Слушай новината

“Едновременното постигане на пълна декарбонизация и енергийна сигурност е невъзможно без ядрена енергетика”. Това заяви министърът на енергетиката Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския на форума „Партньорство за трансатлантическо енергийно и климатично сътрудничество“ (P-TECC), който е обособен в рамките на инициативата Три морета, съобщават от енергийното ведомство.

Министър Христов продължи, че страната ни експлоатира успешно и безопасно ядрени мощности повече от 40 години.

„Смятаме да развиваме ядрена енергетика и в бъдеще. Това е заложено във визията ни за развитието на електроенергийния сектор за следващите 30 години. Решението ни е базирано на обстойни анализи и прогнози на потреблението, отчитащи целите за декарбонизация и запазването на енергийната и националната сигурност на страната, както и осигуряването на максимално ниска цена на електроенергията“, обясни министър Христов.

Росен Христов: Няма да даваме оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна

По думите му сигурността на доставките на енергийни източници се базира на диверсификация.

„Залагането на един доставчик винаги крие рискове – ако не геополитически, то технически“, подчерта Христов.

Той обяви и взетото вчера решение в Стокхолм за засилване на сътрудничеството в областта на ядрената енергетика. Припомняме, че българският министър подкрепи инициативата на Франция за по- активно европейско сътрудничество в сферата на ядрената енергетика. По този начин България стана част от единадесетте държави, които ще си взаимодействат в развитието на ядрената енергетика, включително и на иновативните технологии и научни изследвания в областта.

„Със своя опит и експертиза в ядрената енергетика България е ценен и желан партньор. Показателно за това е, че присъединяването ни към тези държави е била една от темите на разговор между президентите Радев и Макрон“, каза още Христов.

Заедно с България в инициативата участват Франция, Финладния, Хърватия, Чешката република, Унгария, Нидерландия, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
372 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Тенев

2023.03.01 | 20:21

1
Напротив, може, ама не ви изнася!

Добави коментар

Водещи новини