Иван Демерджиев разговаря със сръбския си колега

  • 28 февруари 2023 17:10

  • 1212
  • 0
Иван Демерджиев разговаря със сръбския си колега
© МВР
Слушай новината Слушай новината

Заместник министър-председателят по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван ДемерджиевИван ДемерджиевИван Демерджиев е адвокат с над 20 години опит.   Роден е през 1975 г. в Пловдив. През 2001 г. и министърът на вътрешните работи на Република Сърбия Братислав Гашич проведоха работна среща на ГКПП-Калотина, съобщиха от пресцентъра на МВР. 

Във фокуса на срещата бяха обсъдени теми, свързани със засилването на двустранното сътрудничество и противодействие на незаконната миграция и на организираните престъпни мрежи, както и общи инфраструктурни проекти между България и Сърбия. По предложение на българската делегация бе прието решение за създаване на работна група, включваща представителите на министерствата на двете държави, която да ускори решаването на въпросите, свързани с противодействието на организираната престъпност и незаконната миграция. Подобна междуведомствена група от експерти от България и Турция вече работи.  

Министър Демерджиев: Целта ни е да спрем мигрантите още на границата

Министър Демерджиев подчерта усилията на българската държава в противодействие на нелегалната миграция. „Опитите за незаконни преминавания на границата между България и Турция не намаляха тази зима, за разлика от предишните. Миграционният натиск от началото на тази година е приблизително два пъти по-голям в сравнения със същия период на миналата година“, посочи министър Демерджиев. Той уточни, че страната ни е подобрила взаимодействието си с турската страна и работи активно за допълнително техническо обезпечаване на браздата. „Разговаряме с Европейската комисия, за да получим техническа помощ, включително и за наблюдение по въздуха, високопроходими автомобили. Имаме уверението, че ЕК е осъзнала необходимостта да помогне на България като външна граница на ЕС“, заяви вицепремиерът. 

Двамата министри обсъдиха и възможностите за подобряване на сигурността по границата между двете държави. „През 2022 г. бяха възстановени съвместните патрули и сме готови да набележим допълнителни  мерки, за да се ограничат нелегалните преминавания. Международните престъпни структури,  занимаващи се незаконна миграция, имат добре изградени мрежи с огромен финансов ресурс. Затова е важно да осъществяваме бърз обмен на данни, за да противодействаме в реално време на територията на няколко балкански държави“, подчерта министър Демерджиев. 

„Готови сме на отворено сътрудничество с всички служби на МВР – ГД „Гранична полиция“, ГДБОП и др. За пътния трафик през лятото сме готови да използваме полицейски служители, които да осъществяват бърз паспортен контрол с мобилни устройства“, заяви сръбският министър на вътрешните работи. В ход е поетапна реорганизация на ГКПП „Калотина“, която се очаква да приключи в началото на лятото с 3 нови паркинга и 28 трасета за граничен контрол. 

В срещата участваха заместник-министрите на вътрешните работи Моника Димитрова – Бийчър и  Венцислав Катинов; главен комисар Росица Димитрова, директор на ГДГП; главен комисар Калин Стоянов, директор на ГДБОП; Миомир Пажич, помощник-директор на сръбската полиция; Драган Самоловач, директор на сръбската дирекция „Гранична полиция“, ръководството на Регионална дирекция „Гранична полиция“ – Драгоман.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1212 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини