Лазаров: Бяхме против начина, по който беше реализирана законодателната инициатива за минималната заплата

  • 28 февруари 2023 13:05

  • 643
  • 1
Лазаров: Бяхме против начина, по който беше реализирана законодателната инициатива за минималната заплата
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Бяхме против начина, по който беше реализирана законодателна инициатива за промяна на механизма за минималната работна заплата (МРЗ). Това заяви служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Лазар ЛазаровЛазар ЛазаровЛазар Лазаров е роден на 18 март 1970 г. в София.   Завършил е УНСС, специалност по повод приетите от последното Народно събрание промени в Кодекса на труда, с които бе решено МРЗ да се определя до 1 септември на текущата година и да е 50 на сто от средната брутна работна заплата. Той подчерта, че такава промяна не е била необходима, като дори е създала условия за трудно прилагане, предаде БТА.

За да може да бъде определен с акт на Министерския съвет съответен размер на МРЗ, трябва да са преминали всички процеси по съгласуване. Минималният срок за това е един месец, т.е. на 1 август следва да представим предложение, но то трябва да бъде разработено преди това. Най-ранният период, в който можем да получим информация от Националния статистически институт е 12 август, обясни вицепремиерът.

„Ще се опитаме да приложим дотолкова, доколкото е възможно и както е възможно, този текст“, коментира още той.

Социалният министър: Невъзможно е правителството да определя нов размер на минималната заплата

По-рано Лазаров обяви на пресконференция началото на процедурата „Повишаване на енергийната ефективност на социалната инфраструктура за предоставяне на социални услуги, делегирана от държавата дейност". Мярката е част от инвестиционния проект „Модернизиране на дългосрочната грижа", която се изпълнява по Плана за възстановяване и устойчивост. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
643 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ИСТИНАТА

2023.02.28 | 20:58

1
Трябва да излезе ЗАКОН : МИНИМАЛНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА да е 1/3 от "депутатската" ЗАПЛАТА !!!

Добави коментар

Водещи новини