Шишков: Строителният хаос в София започва да влияе на политическата сила, която го създаде

  • 28 февруари 2023 08:23

  • 4629
  • 9
© БНТ

Направихме проверка на парите, които трябва да бъдат платени на Столична община по европейски средства. По "Граф Игнатиев" има доста проблеми с настилката, които са свързани с пропадания. Това заяви служебният министър на регионалното развитие арх. Иван ШишковИван ШишковИван Шишков е роден на 14 септември 1963 г. в София. Завършва образователна степен магистър по в предаването "Денят започва" по БНТ. 

По думите му на "Граф Игнатиев" е направена проверка освен от регионално министерство и от Европейската прокуратура.

Кметът на София трябва да намери възможност и заедно със строителите да възстановят проблемите. Този строителен хаос започва да действа на политическата сила, която го създаде. Бях много ясен, че не искам да влияя на местните избори. Очакваме да получим европейски пари, за да бъде направен ремонт на “Графа” и паветата да бъдат в много по-добро състояние. Успяхме да дадем своята експертиза и да помогнем на Столична община, посочи Шишков. 

Според служебният министър последните 8-10 години са период за строителство на магистрали, свързан с липсата на асфалт. 

Аз наричам това строителна бутафория. когато се излее нов асфалт пътя има много елементи, които трябва да отговарят на определени норми. АМ “Хемус” е шампион за това - колко липсва от асфалта. При 28 см необходим асфалт - на едно място има 18 см, на друго 21см. Не мога да кажа колко пари са спестени по този начин. На АМ “Марица” при 30 см необхдоим асфалт, там са между 23-24 см. Пак има липса, която прави около 20%. не се интересувам коя фирма е извършила ремонта. Във всяка поверка се установява, че липсват слоеве асфалт. Това ни дава въможност още тази година да се правят проверки и търгове, за да може държавата да направи основен ремонт на магистралите. Буквално магистралите се разпадат в момента, когато изтече гаранцията, отбеляза министърът на регионалното развитие. 

Министър Шишков посочи кой е единственият вариант да се построят всички магистрали

Той отбеляза, че по проверките МРРБ работи съвместно с Министерство на вътрешните работи. И подчерта, че резултатите вече не ги изненадват. 

Цялата преписка за незаконно строителство, констатирано от МРРБ, е входирана в МВР, заяви още регионалният министър. Сред незаконните обекти са още язовир "Тополово 2", водопроводът, който свързва Перник със София и пътя Югово - Лъки, където има неукрепена скала, поясни той. На АМ "Тракия" най-лошо е състоянието на отсечката между Стара Загора и Нова Загора. В момента се изготвя документация за извършването на основен ремонт там.

Министър Шипков бе категоричен, че водопроводът София- Перник е незаконен.

За мен това е политическа авария. Кризата с водата в Перник беше заради недалновидно управление. Той не се изпозлва. Продължава да няма строителни книжа. Но никой няма да го събор, уточни още Шишков. 

Той коментира, че до месец и половина ще започне строителството на последния лот на магистрала “Европа”.  

Нарушения са установени и при строежа на рамките за тол системата като от 300 рамки не повече от 70 имат разрешение за строеж. В този случай може да се намеси европейската прокуратура, тъй като става въпрос за средства от ЕС, допълни министър Шишков. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
4629 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2023.03.02 | 11:06

9
Във всяка нормална държава, мошениците на едро и особено политиците, които са вербували строителните фирми, щяха да са отдавна зад решетките. Но не и в бла.тото България….Продължавайте да гласувате за Гр.об глу.паци и да се възхищавате на про.стата Ти.ква, явно толкова мозък имате…
Отвратителен шопар

2023.02.28 | 09:35

3
Копелдарино ти. ГЕРБ направиха много,дори и с няколко сантиметра по-тънък асфалт,а вие съсипахте държавата за две години и уморихте народа. Скрий се плъх грозен.
Боли ме шнура

2023.02.28 | 13:14

8
Пий си хапчетата бе тикво гербериска.

2023.02.28 | 11:37

7
Верно ли си толкоз тъп? Я кажи, така си се родил или правиш някакви специални упражнения?
sss

2023.02.28 | 10:45

6
Питайте Бойко къде е асфалта,бил направил просто извади късмет че го свалиха като дойде кризата,но трябваше той да бъде че да се отвратят всички от него
И

2023.02.28 | 10:17

5
Алкаш тъп
Ха ха

2023.02.28 | 09:41

4
Боко може и да го закъса..или пак няма да има нищо общо със собствените си министри…

2023.02.28 | 09:04

2
Тоя кога ще започне да работи. Или го назначавайте за репортер.
Мая

2023.02.28 | 08:55

1
Долна,продажна,пияна свиня

Добави коментар

Водещи новини