Румен Радев към бизнеса: Вие имате основна роля за справянето с инфлацията и спекулата

  • 27 февруари 2023 15:02

  • 1104
  • 18
© bulphoto (архив)

Искам да ви поздравя за разработените приоритети и инициативата, защото бъдещето на България като модерна развита европейска държава със силна икономика, зависи от диалога от институциите и бизнеса. Искам да ви поздравя за приоритетите, изпратени към мен. Разгледах ги с интерес. Те в голяма степен съвпадат с позицията на президентската институция и касаят стратегическите национални цели, важни теми като дигитална зелена кръгова икономика. Стремежът на служебното правителство е страната ни да не остава в периферията на Европа. Това заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на преди срещата си с представители на Асоциацията на организациите на българските работодатели, предаде репортер на Novini.bg.

„Виждам и вашия стремеж България да бъде по-отворена и да използва своето геостратегическо положение, като това да даде допълнителен тласък за развитие на българския бизнес. По отношение на големите национални цели – членството в Шенген и еврозоната, още с назначаването на служебното правителство ясно заявих, че основна цел е така да се работи, че България да не остава в периферията на обединена Европа и встрани от пътя на развитите държави”, допълни държавният глава.

По отношение на членството ни в еврозоната, президентът подчерта, че се стремим да наваксаме забавянето и да се справим с инфлацията. По думите му бизнесът има основна роля за справянето с инфлацията, сивата икономика и за намирането на тези механизми с държавните институции, които да подобрят бизнес средата, да намалят спекулата. „Трябва да се дадат механизми и модели, които да не доведат до понижаване на жизнения стандарт на българите“, каза той.

Финансовият министър на Хърватия със съвети към България за еврозоната

„Виждам и вашия стремеж България да бъде по-отворена и да използва своето геостратегическо положение, като това да даде допълнителен тласък за развитие на българския бизнес. По отношение на големите национални цели – членството в Шенген и еврозоната, още с назначаването на служебното правителство ясно заявих, че основна цел е така да се работи, че България да не остава в периферията на обединена Европа и встрани от пътя на развитите държави”, допълни държавният глава.

„По отношение на свързаността, България не използва пълноценно своето стратегическо положение. България трябва да се отвори към света и да се възползва от своето географско положение“, смята президентът. Той каза още, че това е било коментирано по време на срещата му с президентът на Турция Реджеп Ердоган.

„Сред най-важните приоритети са приемането ни в еврозоната, Шенген и ОИСР. Има готовност за присъединяването ни. Малко сме разочаровани от обявеното от Министерство на финансите, че няма да се присъединим на 1 януари. По отношението на приемането ни в Шенген постоянно ни се натяква, че в България върховенството на правото не е на необходимото ниво, че корупцията не се бори сериозни и задълбочено“, заяви председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов.

Той изрази недоволството си от бездействието на две институции в България – Агенцията за защита на конкуренцията и Агенция за защита на потребителите във връзка с инфлацията. По думите му те не са достатъчно активни и не си вършат работата. „Не виждаме никакво движение по отношение на правилата, по които са създадени. Затова призоваваме да се започнат проучвания дали няма картелни споразумения“.

“Диалогът, който имаме със служебния кабинет е много добър. Резултатите са на лице - българската икономика се развива добре, при инфлация под 17%, ръстът на заплатите е 18% и е най-висок в ЕС. Няма безработица. За това спомогна структурата на българската икономика и конкурентните цени на електроенергията", обяви председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. Той подчерта, че несигурността е глобална.

„Затова бяха предприети мерки за компенсиране на бизнеса заради високите цени на тока. Тези мерки, обаче са само за първите три месеца на годината. За второто тримесечие имаме несигурност за бизнеса“, посочи Велев.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1104 18

Свързани новини

Коментари 18

Добави коментар
Калика

2023.03.10 | 03:50

18
Що не вдигнеш още един път юмрука пък да видим какво ще стане ???????Може пък и хипер инфлация да спретнеш.Ще запомним твоето царуване с най големите безобразия!!!!!!

2023.02.27 | 15:24

3
чорапа пак се е усрал. Те са отговорни за спекулата и инфлацията, а той им ли е дирниците. Жалък гоянояд.

2023.02.27 | 20:36

17
@Ggg - жалко е да не виждаш очевидната истина, селски. Очеидно си поправен мозък. Тате с чука ли ти го поправя? Дебил.
Ggg

2023.02.27 | 17:54

13
Ти си сбъркан мозък селски И ти цървул обувка не става

2023.02.27 | 19:18

16
Сладкото с киселото от Омбудсмана : Да , вероятно ще има субсидираната цена за поставяне на новите Водомери - Не , въпросът със общите водомери не влиза в това : манджа с грозде . 500 лв обща част разход за потребление от 9 кубика !

2023.02.27 | 18:42

15
Сърцата ни туптят от радост за победата на братушките!

2023.02.27 | 16:12

8
Румен Радев ще спаси България от соросоидните идиоти.

2023.02.27 | 18:08

14
А от ИДИОТ като теб кой?
test

2023.02.27 | 17:12

12
Чакай ти от умрял писмо. Всичките бизнеси си въртят бизнеса с постоянни кредитирания от банките - те имат файда да има инфлация, за да връщат по-малко..
киро

2023.02.27 | 17:09

11
проститутка
Bai hui

2023.02.27 | 16:25

10
Nikoga poveche partenka na vlast v bg

2023.02.27 | 16:20

9
Вие съсипахте 33 години народа и държавата, хората избягаха в чужбина, а сега бизнеса са се справял

2023.02.27 | 16:11

7
Браво Радев! Следвай Орбан и няма да сбъркаш! Спасявай България от САЩ! Ще изгорят Европа тези малоумни кравари!

Добави коментар

Водещи новини