Румен Радев: Потвърждавам подкрепата на България за независимостта и териториалната цялост на Украйна

  • 27 февруари 2023 11:00

  • 1810
  • 42
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Президентът Румен Радев удостои посланика на Украйна у нас Виталий Москаленко с орден "Мадарски конник" първа степен. Церемонията се проведе в Гербовата зала на "Дондуков" 2, предаде репортер на Novini.bg.

Това отличие е израз за оценката за дейността на посланик Москаленко за развитие на нашите традиционно добри отношения и приятелски връзки в един изключително труден период, белязан от глобалните предизвикателства на пандемията COVID-19, икономическата и енергийна криза и най-вече от нахлуването и бруталната война на Русия срещу Украйна, каза Радев.

Отличието е и признание за ролята на посланик Москаленко за поддържане на пълноценната комуникация на нашите страни в тази изключително сложна военно-политическа обстановка. Позволете ми да използвам повода - една година след началото на кървавата война, да потвърдя принципната и последователната подкрепа на Република България за независимостта, суверенитета, териториалната цялост и европейската перспектива на Украйна, както и за продължаващата помощ към гражданите на Република Украйна и хилядите украински граждани, търсещи спасение от войната в нашата страна, заяви държавният глава.

Нашите страни и народи споделят дълбоки исторически, културни и езикови връзки, надежден мост за които са и хилядите етнически българи в Украйна. Искам да благодаря на посланик Москаленко и за неговите усилия нашите страни да продължат да работят в дух на партньорство и приятелство, за да градим заедно бъдещето на нашите страни и народи в един мирен, сигурен и проспериращ район, част от свободна и обединена Европа, посочи Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

За своя четиригодишен мандат посланик Москаленко работи всеотдайно и последователно за задълбочаване на нашите двустранни отношения на всички нива - бяха организирани визити на високо ниво, беше подписана българо-украинската декларация за подкрепа на европейската перспектива на Украйна. С признателност приехме решението на украинските власти за съхраняване на териториалната и административна цялост на Болградския регион, населен предимно с етнически българи, и по тази начин давайки възможност за тяхното активно участие в решението на националните проблеми. Традиционно добре продължиха да се развиват нашите връзки в образованието и културата, а в условията на тежките кризи стокообменът отбеляза една възходяща тенденция. Искам да поднеса моята искрена благодарност за вашите последователни и всеотдайни усилия за развитие на нашите отношения, които ще продобиват още по-голямо измерение в съвременната усложнена среда за сигурност в нашия регион. Вярвам, че последователната ни и принципна подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, към европейските и евроатлантически стремежи на Вашата страна и народ, както и наличието на българското национално малцинство в Украйна ще продължат да бъдат стабилна основа за развитие на нашите по-нататъшни отношения. Убеден съм, че във Ваше лице България ще има искрен приятел в Украйна, каза още президентът.

Посланикът на Украйна: Водим битка за свобода

Нашите два народа са дълбоко свързани и в исторически, и в политически смисъл, отбеляза Виталий Москаленко.

Българската диаспора в Украйна е могъщ мост, който обединява нашите два народа, способства за взаимното разбиране и обогатяване на народите ни. България поддържа амбициите на Украйна да стане членка на евроатлантическия и на Европейския съюз, което е много важно за нас. За Украйна е много важен фактът, че българският парламент прие декларацията, с която Гладоморът в Украйна е признат за геноцид в момента, в който нашият враг прави геноцид в Украйна заради непредизвиканото, варварско и жестокото си нахлуване на територията на независима Украйна. Ние сме много признателни на Република България, че оказа подкрепа и помощ на нас украинците в първите дни на тази варварска и жестока война във всички отношения - и в политическия смисъл, и в смисъл на предоставяне на закрила и подслон на стотици хиляди украински граждани, които като бежанци намират тук покрив, храна и разбиране, както и предоставената военно-техническа помощ. Надявам се, че военно-техническата помощ ще бъде продължена, защото постигането на мир зависи от това колко бързо и успешно Украйна може да постигне победа. Това е най-късият път към мира –освобождаването на всички временно окупирани от вражески войски територии, подчерта украинският посланик.

Благодарен съм и приемам това отличие като още една подкрепа за украинския народ, който се бори за своята свобода и дава кръвта си, за да бъде Европа свободна и демократична, заяви още Виталий Москаленко.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1810 42

Свързани новини

Коментари 42

Добави коментар

2023.03.03 | 20:15

42
Абе ти май губиш връзката си с главния мозък. Нали ти го каза , че Крим е руски? А сега избълва друго двадесет- че си за териториалната цялост на Украйна.

2023.02.27 | 18:25

41
Сърцата ни туптят от радост за победата на братушките!

2023.02.27 | 16:57

40
Скоро ще празнуваме новият световен ред с братушките.
Гост

2023.02.27 | 16:03

39
Двуличник тъп предател Господ ще те накаже комунис долен боклук

2023.02.27 | 13:50

38
вЕрваме ти другарю (п)Резидент. Така ли ти нареди мУтрафонова да кажеш? Предател.

2023.02.27 | 13:28

37
потвърждавам: предал веднаж, предател за цял живот!
радев

2023.02.27 | 13:16

36
дърпаха ми големите уши от козяк, всичко изпълняваме и пращаме у усрайна... скоро ще трябва и пушечно месо да пратим, аз пак ще дръпна една реч срещу войнолюбците, ама квото наредят краварите изпълнявам
Снощи гледах един велик руснак

2023.02.27 | 12:30

30
Гари Каспаров. Разби на пух и прах джуджето Путин!!! Останах учуден,че знае отлично българската история,кака руснаците са рзпокъсвали България по времето на балканската война и са подпомагали сърбите! Слава Украина! Путин в ада ще гори,при Садам и Кадафи!
Хи, хи

2023.02.27 | 12:57

35
И кой е гари каспаров? Еврейн който мрази Русия и руснаците. Така че, да го духа. Ти също третополов джендър анален.
хаха

2023.02.27 | 12:45

32
пу да ти ева м@йката тролска да ти ева, убийци на България грантаджии към краварски нпо-та
ИВАН ИВАНОВ

2023.02.27 | 12:12

27
ДО Г-Н БЪЛГАРО-АМЕРИКАНСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ Р. РАДЕВ - ПРЕДЛАГАМ ВИ ДА ОРГАНИЗИРАТЕ СЪБИРАНЕ НА СРЕДСТВА ЗА КЪСОКРАКАТА ЗЕЛЕНА ЖАБА ОТ УКРАЍНА, ТЪЍ КАТО НЕ МУ ДОСТИГАТ ОЩЕ ОКОЛО СТОТИНА ДОЛАРА ЗА ДА ЗАКРЪГЛИ АВОАРИТЕ СИ НА ПЕТ МИЛИАРДА .
Иване , иване

2023.02.27 | 12:56

34
Кой къде те фане ......
.

2023.02.27 | 12:55

33
Румен Радев министър председател ли е на България?

Добави коментар

Водещи новини