Донев: Докато съм министър-председател, ще настоявам за еврото да се говори разбираемо и ясно

  • 24 февруари 2023 09:48

  • 1103
  • 4
©
Слушай новината Слушай новината

"Докато съм министър-председател, ще настоявам за еврото да се говори разбираемо и ясно, с аргументите, които са основани на разумни факти, а не събуждат ирационални страхове".

Това каза служебният министър-председател Гълъб ДоневГълъб ДоневГълъб Донев е роден през 1967 г. в София.   Завършва 35-а Руска езикова гимназия в София. по време на откриването на конференцията „България по пътя на еврото“, която се провежда в Националния дворец на културата в София днес.

Целта на форума е да бъдат обсъдени възможностите и предизвикателствата пред България от това да бъде член на еврозоната, какво включва процесът на въвеждане на еврото като национална валута, да се дискутира свършеното до момента и какво предстои, посочват организаторите от Министерството на финансите. 

Според премиера, за да се открият съмишленици, трябва да се представя позицията разбираемо и достъпно. Донев добави, че с конференцията се открива големият разговор в обществото, който ще търси сближаването на българските граждани с идеята за присъединяване на България към еврозоната.

Присъединяването на страната ни към еврозоната ще направи България по-подготвена за следващите кризи, добави той.

С помощта на нашите партньори успяхме да запазим заетостта и ниската безработица в страната, допълни Донев.

"Това се дължи на ясния път към целта за присъединяването към еврозоната. През последната година доходите на домакинствата пострадаха от инфлацията. С оглед на притесненията е важно да се отбележи, че влизането в еврозоната не въздейства негативно на инфлацията, а това се дължи основно на нелоялни търговски практики. Членството в еврозоната ще даде по-прозрачна възможност за сравнимост на работните заплати.“

Важно е да се спомене, че в изследвания в страните, които вече са въвели еврото, показват, че влизането в еврозоната не носи значителен ефект върху инфлацията, а основните рискове произтичат единствено по линия на нелоялни търговски практики, обърна внимание Гълъб ДоневГълъб ДоневГълъб Донев е роден през 1967 г. в София.   Завършва 35-а Руска езикова гимназия в София..

Въпреки че България няма да се присъедини към еврозоната от 1 януари 2024 г. , служебното правителство е твърде решено да продължи работата по техническата подготовка на страната ни със същото ускорено темпо. 

Във форума участват още президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, министри от кабинета, управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър РадевДимитър Радев Димитър Радев е роден на 12 юли 1956 г. Той е магистър по икономика, финанси и кредит. През 1994 г., изпълнителният заместник-председател на ЕК Валдис Домбровскис, който е на посещение у нас, министърът на финансите на Хърватия Марко Приморац, представители на европейски институции и на българския неправителствен сектор. 

 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1103 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2023.02.24 | 12:45

4
СКЪПО ПЛАТЕН РУСКИ БОКЛУК

2023.02.24 | 12:20

3
и ние настояване ясно И разбираемо - РЕФЕРЕНДУМ! набий си го в главата, ако ЗКПЧ - то не ти е изпило мозъка!

2023.02.24 | 11:06

2
Ти от какво разбираш бе дати … ма

2023.02.24 | 10:37

1
Еврото няма да ни направи европейци. Ефективните присъди на Борисов, Станишев, Лорен, Доган, Пеевски, Марешки, Костов ще ни върнат в Европа.

Добави коментар

Водещи новини