Социалният министър: Невъзможно е правителството да определя нов размер на минималната заплата

  • 24 февруари 2023 09:34

  • 695
  • 0
Социалният министър: Невъзможно е правителството да определя нов размер на минималната заплата
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Служебното правителство е задействало процедурата за въвеждане на Директивата за адекватни минимални заплати у нас. Това каза служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Лазар ЛазаровЛазар ЛазаровЛазар Лазаров е роден на 18 март 1970 г. в София.   Завършил е УНСС, специалност пред БНТ.

Той обясни, че срокът за въвеждане на Директивата е 2 години, но правителството ще положи усилия правилата да влязат в сила у нас по-рано. Лазаров коментира, че последните промени в Кодекса на труда, които гласуваха депутатите, затрудняват процеса.

Според него е невъзможно министрите да определят нов размер на минимална работна заплата до 1 септември.

Аргументите - основните статистически данни, които служат за определяне на минималната заплата, излизат в средата на август. Така на практика не остава време за обществено обсъждане, съгласуване и подготовка на постановлението на правителството.

Лазаров коментира, че механизмът за определяне на минималната заплата не отчита социалния диалог и правилата, заложени в Директивата. 

Работодателските организации сезираха еврокомисаря по работни места и социални права, че е възможно формулата за определяне на минималната работна заплата, приета от последния парламент, да нарушава европейското законодателство.
 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
695 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини