Експерти: ЦИК сгреши като не раздели броенето на гласовете

  • 21 февруари 2023 11:32

  • 496
  • 1
Експерти: ЦИК сгреши като не раздели броенето на гласовете
©

Правилно беше ЦИК да приеме отделното отчитане на данните от машинното и хартиеното гласуване. Така ще може да се свери и сумирането им. Доводът, че това би затруднило секционните комисии, смятам за не докрай основателен, тъй като данните така или иначе ще се сумират. Въпросът е да се провери дали има допусната грешка, за което са необходими първоначалните числа“. Това заяви Александър Андреев, бивш председател на ЦИК пред NOVA NEWS.

„Когато смесваме хартиеното и машинното гласуване, се лишаваме от това да видим коя технология как работи. Освен че сведохме машините до принтери, се лишихме от техническата възможност, която имат те, а именно - да оставят следа“, каза Стоил Цицелков от Обществения съвет към Централната избирателна комисия. Той смята, че смесването на броенето ще доведе до недоверие и в двете технологии, а оттам - и до недоверие в изборите. По негови думи резултатът от това може да бъде премахване на машинното гласуване.

ЦИК направи грешка като не раздели броенето на действителните гласове от двата вида вот, заяви Андреев. Той поясни, че решението може да се обжалва.

От ПП-ДБ ще обжалват пред съда решението на ЦИК

Цицелков смята, че ще има проблем с видеонаблюдението. По негови думи една камера не може да осигури честност, защото има риск тя да не работи, както трябва или да няма добра интернет връзка.

Андреев е на мнение, че ако се разчита само на видеонаблюдението, то няма да има възможност да се отстранят някои нередности. Видеонаблюдението е в полза на публичността, прозрачността на процеса, но е въпрос на техническо обезпечаване, допълни той.

Експертите смятат още, че важна е и работата на застъпниците, представителите на партиите и коалициите, наблюдателите от гражданските организации. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
496 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.02.21 | 16:02

1
Експерти-всички от Прокопиевата сган.

Добави коментар

Водещи новини