Йотова: Ако българите в Северна Македония не бъдат вписани в конституцията, страната няма да започне реални преговори

  • 18 февруари 2023 21:22

  • 1098
  • 6
Йотова: Ако българите в Северна Македония не бъдат вписани в конституцията, страната няма да започне реални преговори
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Вицепрезидентът на България Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , се срещна с представители на българската общност в Република Северна Македония в сградата на българското посолство в страната и им благодари за куража да отстояват българското си самосъзнание, традиции, език, история.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1255

„Нашата обща цел е да свалим градуса на напрежението, да се борим ежедневно с този ужасяващ език на омразата, който се лее в Северна Македония по отношение на България и българския народ, срещу всички опити за дискриминация на българите в в страната. Каквито и да са действията на Република Северна Македония, каквато и пропаганда да има, ние няма да отстъпим от споразуменията, които имаме. И ако българите не бъдат вписани в конституцията на страната, няма да има и сантиметър напредък в преговорите на Република Северна Македония за европейско членство. Няма да има междуправителствена конференция, няма да има доклад на ЕК, с които да започнат реалните преговори”, посочи Йотова след среща с посланика на България в Северна Македония Ангел Ангелов.

По думите й България внимателно наблюдава ситуацията в страната, „кой и как подготвя евентуалните текстове, за да се впишат българите в конституцията на Северна Македония, как тези текстове ще бъдат приети, как ще реагират политическите сили, но най-вече институциите в Северна Македония.

„Ние винаги ще бъдем ваши защитници, така както защитихме това невинно момче, Християн Пендиков, което за малко не загуби живота си, защото се чувства българин и е член и секретар на български клуб. Не наличието на български паспорт прави човека, важно е неговото самосъзнание, и всеки с българско самосъзнание ще бъде защитен”, посочи Йотова, припомняйки, че българският президент Румен Радев поставя въпроса за правата на българите в Северна Македония на всяка среща на върха в Брюксел, включително и на последното заседание на Европейския съвет.  

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1098 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
PaulaFox

2023.02.19 | 00:47

6
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032
баба гицка

2023.02.18 | 21:44

1
тази защо взема заплата

2023.02.19 | 00:11

5
Тая обиколи света на твой гръб

2023.02.19 | 00:10

4
Гъска, нашият интерес е С.Македония да е в ЕС
Niki2

2023.02.18 | 23:26

3
Boje kakvi maimuni sme imali...
"Аврора" в чугунена кратуна

2023.02.18 | 21:55

2
Ай сиктир ма, Червена и в червата кремълска подлого и слугиня на селяндурина от Славяново! И на двамата в чугунените ви кратуни дрънчат ръждясали сърпове и чукове, както и залпът на "Аврора"! Нацианелно предатели, ха да ви видим с какъв сурат ще се покажете на възпоминанието от гибелта на Левски утре?! Ама то пък, вашите срути не познават чувството срам, нали? Познават само преклонение пред кремълския злодей и масов убиец!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини