Развитие на икономическото и инвестиционно партньорство между България и Бавария обсъдиха Радев и Зьодер

  • 18 февруари 2023 13:04

  • 382
  • 5
Развитие на икономическото и инвестиционно партньорство между България и Бавария обсъдиха  Радев и Зьодер
© Президентство на Р Бългрия/архив

Последващото развитие на икономическото и инвестиционно партньорство между България и Свободната държава Бавария обсъдиха на среща днес в Мюнхен президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на и премиерът Маркус Зьодер. Българският държавен глава е на посещение в баварската столица за участие в 59-ата Мюнхенска конференция по въпросите на сигурността.

Двустранният стокообмен между България и Бавария бележи ръст въпреки кризата и през 2022 г. надхвърля 2.1 млрд. евро, като президентът Радев подчерта предприетите от страната ни действия за осигуряване на реална енергийна диверсификация и повишаване на сигурността в доставките на енергийни ресурси, като най-ефективна мярка в борбата с инфлацията.  Маркус Зьодер посочи, че значението на геополитическото разположение на България ще продължи да нараства и страната ни трябва да се възползва в максимална степен от него.

Като особено перспективни области от двустранен интерес бяха откроени високите технологии, производствата с висока добавена стойност и възобновяемите енергийни източници. Президентът Радев отбеляза, че през м.г. секторът на високите технологии формира близо 4.5% от БВП на България, а в страната ни беше открит първият в Югоизточна Европа Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT, който си партнира с водещите технологични университети в Швейцария и в който работят инженери и специалисти от България, САЩ и Израел. България е и сред водещите в света държави по ИТ специалисти като процент от населението.

Обща бе позицията, че присъединяването на България към Шенген ще стимулира както икономическото партньорство и бизнеса, така и туризма и културния обмен. Маркус Зьодер изрази подкрепата на Бавария за предприетите от България действия за охрана на външните европейски граници и подчерта, че това е общ европейски ангажимент и страната ни трябва да получи както европейска солидарност, така и необходимата финансова и техническа подкрепа за създаване на необходимата инфраструктура.

В рамките на участието си в Мюнхенската конференция държавният глава Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на разговаря и с Михаел Хармс, изпълнителен директор на Източната комисия на германската икономика и подчерта перспективите за последващо развитие на икономическите отношения между България и Германия.

Радев в Мюнхен: Голямото предизвикателство е да не позволим войната в Европа да се приема за нормално явление

Последвайте канала на

Десислава Станева
382 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
PaulaFox

2023.02.18 | 15:31

5
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032

2023.02.18 | 14:43

4
Браво на Румен Радев! Нашето място е с братска Русия.

2023.02.18 | 14:41

3
Вън от ЕС! Вън от еврото! Долу гейщината!

2023.02.18 | 14:38

2
Радев и Костадинов са единствените политици в БЪЛГАРИЯ , заслужаващи доверие !

2023.02.18 | 13:55

1
Какви са тия "европейски партньори", след като цялата инфлация се дължи на австрийски и германски търговски вериги? При тези "европейски партньори" имаме ръст на цените от 300%. Дали не ни саботират за Еврото, както направиха за Шенген?

Добави коментар

Водещи новини