Вицепрезидентът Илияна Йотова ще се срещне представители на българската общност в Косово

  • 18 февруари 2023 08:44

  • 493
  • 2
Вицепрезидентът Илияна Йотова ще се срещне представители на българската общност в Косово
© Bulphoto/архив
Слушай новината Слушай новината

Със среща с представители на българската общност продължава посещението на вицепрезидента Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , в Косово.

Въпросът за статута на гражданите в Косово с българско самосъзнание вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , обсъди и по време на разговорите си с президента Вьоса Османи.

"Нашата цел е те да бъдат определени като общност, да получат своя статут, представителство в техния Национален съвет на общностите", каза тя, припомня БНР.

През май 2018 година представители на организацията "Обединени българи в Косово" внесоха искане в парламента в Прищина за признаване на българско национално малцинство. А в началото на тази година те отправиха искането си повторно, след посещението на президента Вьоса Османи в София, което според вицепрезидента Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , е помогнало да започне конкретната работа и да се набележат стъпките по отношение на статута на българската общност.

"Обещахме си, че този процес ще върви в тясна координация между двете страни, така че всичко да бъде направено по законен път и те, както и останалите общности в Република Косово – това е мултинационална страна, да имат своите права"

Българската общност в Косово наброява около 15 хиляди души, живеещи в общините Драгаш, Призрен, Ораховац и Щръбце.

Последвайте канала на

Десислава Станева
493 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2023.02.18 | 11:56

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032

2023.02.18 | 08:53

1
Ся и тия че почнат да ги трепат в Косово. Където се намесва българското ДС, става мазало

Добави коментар

Водещи новини