Санкционираният по "Магнитски" Александър Николов предположи защо е в списъка

  • 17 февруари 2023 18:56

  • 1512
  • 1
Санкционираният по "Магнитски" Александър Николов предположи защо е в списъка
© БНТ
Слушай новината Слушай новината

Не ми много ясно какво е това – списъкът "Магнитски". От средствата за масова информация чувам, че е свързан с корупция в държави извън САЩ. Но корупцията трябва да бъде доказана. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ бившият директор на АЕЦ "Козлодуй" Александър Николов, който е част от новия списък със санкционирани по американския закон българи.

Всичко по темата:
Новите санкции "Магнитски" 102

Още от студентските си години работя в АЕЦ "Козлодуй", заемал съм всички работни места във вертикалната йерархия до изпълнителен директор. Не мога да се съглася да съм обвиняван в корупционни практики, защото ако имаше такова нещо, в годините, в които съм бил изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй", може би някоя от институциите у нас щеше да реагира, заяви Николов.

Подкрепям всякакви действия срещу корупцията. Няколко пъти съм проверяван от прокуратурата КПКОНПИ заради подавани сигнали от зам.-министъра на енергетиката Еленко Божков. Всичко това е проверено и няма никакъв положителен резултат, посочи бившият директор на АЕЦ "Козлодуй".

Попитан дали има някакво предположение защо е попаднал в списъка "Магнитски", Александър Николов посочи, че логичният отговор е, че е свързано с това, че не може да се случи нещо в АЕЦ "Козлодуй", без изпълнителният директор да знае. Бих го отнесъл към диверсификацията на ядреното гориво, отбеляза той.

Николов обаче не успя да обясни ясно защо има това предположение. Подчерта, че при връщането си на работа в атомната централа през 2019 г., след като 5 години преди това е бил извън нея, е започнал процесът по диверсификация на ядреното гориво: "Бях от активните хора, които се занимаваха с този въпрос. Диверсификацията стартира по наше време - през 2019 г. Към тогава единственият възможен производител на ядрено гориво освен Русия беше "Уестингхаус". Преди година на пазара се появи още една фирма производител на ядрено гориво - френската "Фраатом". В средата на 2022 г. имахме поредна среща с "Уестингхаус". Тогава им казахме, че лицензирането на ядреното гориво е първият етап от внедряването му в АЕЦ "Козлодуй". Поискахме финалният договор да бъде сключен след лицензирането".

САЩ обявиха нови санкции по "Магнитски": В списъка са Владислав Горанов и Румен Овчаров

Не познавам човек, който има офшорна фирма. Аз също нямам офшорна фирма, увери Николов.

Ще се постарая по някакъв начин да си потърся правата и да търся отмяна на това административно наказание по закона "Магнитски", защото на мен не ми е ясно защо съм санкциониран, каза още Александър Николов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1512 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Blago Djizasa

2023.02.20 | 18:28

1
абе смешници , на един пенсионер за неплатени 90 лева му пуснахте дело ,а на тези с крадени милиони нищо, типично за BG

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини