КЗК санкционира „Лукойл” с над 67 млн. лева

  • 17 февруари 2023 11:19

  • 2859
  • 9
КЗК санкционира „Лукойл” с над 67 млн. лева
© Novini.bg/ Canva

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи имуществена санкция в размер на 67 771 454 лева за извършено от "Лукойл-България" ЕООД нарушение по чл. 21 от Закона за защита на конкуренцията, изразяващо се в злоупотреба с господстващо положение чрез прилагане на ценова преса спрямо конкурентите на дружеството при търговията на едро с моторни горива на територията на страната, което може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията на пазарите на горива и да засегне интересите на потребителите. Това съобщиха от КЗК.

Проучването започва по искане на "ОМВ България" ООД във връзка със сериозни опасения за нарушение на конкуренцията на пазарите на горива в страната от "Лукойл България". Впоследствие към него са присъединени искане на "Инса ойл" ЕООД и сигнали от участници на пазара на едро, уточняват от комисията.

В тази връзка КЗК събра огромна по обем информация от "Лукойл-България" ЕООД, "Лукойл Нефтохим Бургас" АД, Агенция "Митници" и почти всички големи търговци и притежатели на складове за горива.

От антимонополния орган изтъкват, че благодарение на навременната намеса на комисията е предотвратена целевата стратегия на "Лукойл-България" ЕООД постепенно да завземе пазара на едро на горива. По-конкретно дружеството се опитва да създаде впечатление, че наложената от него през 2021 г. нова ценова политика на търговците ще доведе до по-ниски цени за крайния потребител.

Тъй като подобно поведение е добре познато на антимонополните органи на ЕС, КЗК счита, че на практика единственият интерес на господстващото предприятие, каквото без съмнение се явява "Лукойл-България" ЕООД, е да елиминира конкурентите си и в дългосрочен план да  налага едностранно по-високи цени на потребителите. В тази връзка следва да се отбележи, че именно търговците на едро и държателите на данъчни складове са единствените, които биха могли да се противопоставят на господстващото предприятие, като оказват известен конкурентен натиск, доколкото имат възможност за внос или доставка на горива от алтернативни рафинерии.

От КЗК посочват в анализ от събраните данни, че "Лукойл-България" притежава повече от половината от пазара и е лидер при търговията на едро с моторни горива. Част е от групата "Лукойл", която притежава уникална за страната логистична, складова и транспортна инфраструктура със стратегическо географско разположение и оперира по цялата верига от производството на горива до реализацията им към крайните потребители.  

Комисията установи, че "Лукойл-България" е прилагало цялостна стратегия за ограничаване на конкуренцията при търговията на едро на горива в страната. Чрез промени в ценовата си политика в рамките на 2021 г., дружеството изцяло е отменило предоставяните от него количествени отстъпки при търговия на едро с моторни горива под режим отложено плащане на акциз, докато търговци, закупуващи горива с платен акциз от бази на "Лукойл-България" ЕООД, са получавали допълнителна отстъпка.

"Лукойл": Не сме доставяли гориво от рафинерията в Бургас за Украйна

Прилагана е едностранно ценова политика на съответните пазари, която води до наличие на т.нар. „ценова преса“. Това нарушение се доказва и от проведените тестове, съгласно европейската икономическа теория и практика. В резултат на ценовата преса, конкурентите на господстващото предприятие, които единствено могат да повлияят върху ценовата политика на "Лукойл-България" ЕООД, не биха могли да се противопоставят ефективно в ценово отношение, а това води до отлив на клиенти, финансови загуби и напускане на пазара.

Освен до отстраняване на конкуренцията, такова поведение същевременно води до намаляване на стимулите за навлизане и разрастване на потенциални нови търговци и инвеститори на пазарите на горива, в резултат на което в крайна сметка ще бъдат увредени крайните потребители.

Предвид свързаността на пазарите на търговия на едро и на дребно с автомобилни горива, повишаването на цените на горивата на едро, поради отслабен конкурентен натиск, вследствие от поведението на "Лукойл-България" ЕООД, ще има непосредствен ефект върху цените на предлаганите автомобилни горива от бензиностанциите, което, както е известно има огромна социално-икономическа значимост.

В резултат на активните действия на КЗК, в хода на проучването по производството, "Лукойл-България" промени и коригира поведението си, което е най-важната цел на антимонополния орган, а именно да осигури защита и условия за разширяване на конкуренцията.

Решението на Комисията може да бъде обжалвано пред Административния съд - София област от страните и от всяко трето лице, което има правен интерес, в 14-дневен срок, се посочва още в съобщението.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2859 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
dom

2023.02.17 | 13:21

9
smeshna darjava tia dade kompensacii za tok ot 1 miliadr na luk oil e eto sega gi globiava sas 67 miliona shto za oligofrenia e tova.
kirilenko

2023.02.17 | 12:23

8
под натиск на руското ръководство,съвместно с българските им маши бяха докарани на ''загуба '' нови инсталации за да има ппредпоставка за тяхното затваряне и унищожаване.питайте къде отиде титана /между 70-80тона стратигическа суровина след затваряне на инсталацията ацеталдехид.....

2023.02.17 | 12:10

7
Идват избори.... така беше и с картела за бензиностанциите... след това всичко мина без глоби.

2023.02.17 | 11:51

6
ако бяха 670 млн...да кажем браво...това бълха ги е ухапала руснаците

2023.02.17 | 11:38

5
Трябва глобата да е процент от оборота дневно, докато се правят на отворени. А тези пари ще ги върнете ли на хората, от които на практика са откраднати, или ще има нови мерцедеси на дУпетаттите?
Wtf

2023.02.17 | 11:37

4
Изкарват ги за ден сигурно....

2023.02.17 | 11:36

3
санкционират ги защото продаватг евтино грниално

2023.02.17 | 11:32

2
А банките, хранителните вериги и телекомите кога?
Емѝ...

2023.02.17 | 11:23

1
Бълха ги ухапала, а и ще обжалват.

Добави коментар

Водещи новини