Александър Пулев разкри: След 15 март ще започне диалогът по предоговарянето на ПВУ

  • 17 февруари 2023 09:16

  • 609
  • 3
Александър Пулев разкри: След 15 март ще започне диалогът по предоговарянето на ПВУ
© Bulphoto/архив
Слушай новината Слушай новината

Разговорите по предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост ще започнат след 15 март. Това заяви пред БНТ служебният министър на иновациите и растежа Александър ПулевАлександър ПулевАлександър Пулев е роден на 5 февруари 1981 г. в Пловдив. Той е магистър по финанси на Оксфордския. Той изрази надежда, че България ще успее да вмъкне в плана процедура за възобновяеми енергийни източници, която да се финансира през Плана от инструмента REPowerEU.

Над 10 200 малки и средни предприятия са проявили интерес към двете отворени процедури по Плана за възстановяване и устойчивост. Първите одобрени (над 900) се очаква да получат първите си плащания през март.

"Планът за възстановяване и устойчивост е работещ инструмент, отворен е и работи ефективно. Заварихме една отворена процедура по Плана. За жалост, няколко седмици след отварянето имаше само 4 входирани инвестиционни предложения. Тъй като това не беше удовлетворително, предприехме кампания – обиколихме всички 28 области на страната и в края на годината имахме входиран интерес от над 10 200 малки и средни предприятия и две отворени процедури по Плана", каза Александър ПулевАлександър ПулевАлександър Пулев е роден на 5 февруари 1981 г. в Пловдив. Той е магистър по финанси на Оксфордския.

В "Денят започва" служебният министър на иновациите и растежа констатира слаб интерес от страна на 48-ото Народно събрание към законопоректите по ПВУ. Служебното правителство има готовност да входира същите законопроекти след формирането на новото 49-о Народно събрание.

"С Планът за възстановяване и устойчивост много се спекулира. Партиите не са излизали от предизборен режим. Освен че планът е важен от финансова гледна точка, той е много добър стимул за неглижирани досега реформи. Служебният кабинет си свърши задълженията. Ние наследихме много от проектозаконите на ниво заглавия, а успяхме да развием 18 проектозакона. Повечето от тях влязоха в парламента, за съжаление, интересът на депутатите към тях беше слаб. Очевидно това не беше приоритет – мисълта за хората и за бизнеса в тази кризисна ситуация", каза Пулев.

Извън Плана за възстановяване и устойчивост бизнесът може да разчита и на други инструменти, тъй като вече са одобрени всички базови програми на ЕС по линия на структурните фондове, допълни Пулев.

"Говорим за много програми и процедури по три основни направления – иновации, инвестиции в индустриални зони, кръгова икономика, дигитални хъбове, занаятчии – покриваме всички сектори, максимално голям брой бенефициенти. Обратната връзка от бизнеса е, че държавата продължава да работи", каза още той.

Министър Пулев: Ще отворим мярка за 212 млн. лв. по ПВУ на индустриалните зони в България

Вчера в Министерството на иновациите и растежа беше сключено споразумение между Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ и Фонда на фондовете, което дава мандат на Фонда да управлява финансови инструменти по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 в размер на 1 262 732 093 лв.

Последвайте канала на

Десислава Станева
609 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.04.20 | 22:45

3
тоя добре ли е?
Анонимен

2023.02.17 | 10:43

2
Шарлатани и Костовици цъсипахте България.

2023.02.17 | 09:49

1
ФАНТАЗИИТЕ НА ЕДИН ГЕЙ

Добави коментар

Водещи новини