Адвокати обясниха има ли как уличените да излязат от списъка "Магнитски"

  • 16 февруари 2023 21:02

  • 3188
  • 16
Адвокати обясниха има ли как уличените да излязат от списъка "Магнитски"
©
Слушай новината Слушай новината

САЩ ни атакуват със списък "Магнитски" - какви ще са последствията за уличените лица и случайност ли е преди изборите?

Всичко по темата:
Новите санкции "Магнитски" 102

"Това не е случайност, имам основание и извеждам от обстоятелството, че при предходните избори - юли месец 2021 година, също бяха обявени лица, включени в списъка "Магнитски". Смятам, че не е случайно", каза адвокат Людмил Рангелов в студиото на "Денят ON AIR.

Попитан дали това е намеса във вътрешните дела на България, адвокат Димитър Марковски отговори така: "Очевидно, че този момент, в който се оповестяват тези лица, които са политически ангажирани с определени партии, може да се търси езикът на логиката, който да доведе до положителен отговор. Има намеса във вътрешнопартийния живот на държавата, защото виждате какъв е и общественият отзвук."

Ахмед Ахмедов (ДПС): Списъкът "Магнитски" вреди на българските интереси

Според адв. Рангелов няма как прокуратурата да се отклони от действия по проверка на твърденията, които се съдържат като добавка на лицата.

"Последиците обаче са предвид търговската и финансовата свързаност в световен мащаб за тези физически лица, освен да посещават САЩ и вече Великобритания, блокирането на тяхното имущество и активи, които се намират на територията на САЩ, най-осезаеми последствия ще ги почувстват, когато се опитат да работят с банки. Всички банки, кредитни карти са свързани с финансовата система на Америка и в много случаи банките ще започнат да отказват да откриват сметки на тези лица, да извършват каквито и да било трансакции", допълни той.

Адвокат Марковски затвърди думите му и също подчерта, че последиците ще са сериозни.

"Последиците по мерките на глобалния закон "Магнитски" се приравняват от икономистите и специалистите като "гражданска смърт". Ограничителните действия и мерки към физическите сили на практика са свързани с блокирането на техни авоари на територията на САЩ. Последиците прерастват и в търговски дружества, които са контактували с тези физически лица. Включително ограничаване по разплащане на международната система SWIFT", подчерта той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Адвокат Рангелов поясни, че това е административен акт, който може да се обжалва пред ОФАК.

"Обаче лицето, което го обжалва, трябва да представи много сериозни доказателства защо не трябва да бъде в този списък. Много е сериозна проверката и са малки шансовете да се получи такъв резултат. Ако ОФАК откаже да придвижи процедурата по изваждане от списъка, тогава този отказ може да се обжалва пред съд и обикновено това е Федералния съд на Вашингтон", каза още той.

А самата процедура стига до президента и държавния секретар на САЩ, но все пак адвокатът заяви, че това е мярка, която е до живот.

"Лицата, които са попаднали под санкциите на глобалния закон, са малко в положение в презумпция за виновност - тоест ти трябва да докажеш своята невинност. В закона "Магнитски" не се борави с понятието "доказателства", борави се с достоверна информация. Лошото е, че хората, които попадат под санкциите му, изпадат в трудно положение да се борят срещу информация, която се приема предварителна, че е добра и достоверна", добави адвокат Марковски.

Колегата му припомни, че санкционираните са главно лица, които по някакъв начин са свързани с Русия.

"Фокусът върху глобалния закон се съсредоточава върху лица, които пряко ръководили, или са били на ръководни постове с областта на енергетиката. Знаем, че българската енергетика в голяма част е зависима от руската", припомни адв. Марковски.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3188 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар

2023.02.16 | 22:05

4
НАДЯВАМ СЕ САЩ ДА АТАКУВА ВСИЧКИ МУТРИ И ДА ГИ ИЗТРЕБИ

2023.02.17 | 06:50

16
и по турско е имало българи предатели и са вземали чуждата вяра и сега се кланят такива на ФАЩ
цар БОРИС I Покръстител

2023.02.16 | 22:09

7
защо да доказват своята невиновност? нека доказват тяхната виновност! няма ли доказателства, черно на бяло и съда да се е произнесъл - шут в задника!

2023.02.17 | 06:49

15
щото хамериканците не са ни никакви да управляват света за това мисли малко имаме си закони и сме суверенна държава Какво право имат да ни се месят

2023.02.16 | 22:08

6
БЛАГОДАРИМ НА САЩ ЧЕ АТАКУВА КРАДЛИВИТЕ БЪЛГАРСКИ ИЗРОДИ И ГИ НАКАЗВА! БЛАГОДАРИМ НА САЩ ЧЕ СПАСЯВА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ОТ МАФИОТИ, ТЕРОРИСТИ, КОМУНИСТИ И ПРЕДАТЕЛИ.

2023.02.17 | 06:48

14
Ми що не идеш там ограничени мозъко Значи на поробители шапка им сваляш що за прост
Тапанари си бяхме

2023.02.17 | 04:08

12
Тапанари си останахме. Преди СССР вкарваше хора по затворите без доказателства., сега САЩ. И в двата случая ние ръкопляскаме.

2023.02.17 | 06:47

13
Те първо Киро и Асен да са били в тоя списък ако бе реален!
Емѝ...

2023.02.17 | 04:07

11
Троловете, дето искате "да мре Америка", Vladi Goranov и неговият шеф крадат от бъдещето на децата ви. А, всъщност вие сте такива помияри, че единствените жени, до които сте били близо са майките ви. Извинете, продължавайте да заработвате.
Вени Явашев

2023.02.17 | 02:11

10
Господ да убие Америка!

2023.02.16 | 22:45

9
Връщане на първи закон на Мойсей !
цар БОРИС I Покръстител

2023.02.16 | 22:09

8
защо да доказват своята невиновност? нека доказват тяхната виновност! няма ли доказателства, черно на бяло и съда да се е произнесъл - шут в задника!

2023.02.16 | 22:06

5
два крадливи пидала реват

2023.02.16 | 22:05

3
САЩ ДА ИЗКОРМИ МУТРИТЕ И КОМУНИСТИТЕ

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини