Служебният зам.-министър на културата хвърли оставка

  • 16 февруари 2023 16:55

  • 1062
  • 0
Служебният зам.-министър на културата хвърли оставка
© Facebook
Слушай новината Слушай новината

Служебният зам.-министър на културата Борислава Танева хвърли оставка. За това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук. 

Основните причини, които изтъква тя, са "крайно изтощение" от интензивната работа, както и че през миналата година два пъти е станала баба.

"За моето семейството и близкото ми обкръжение не е тайна, че от доста време все по-сериозно и по-често говоря за желанието си да се оттегля от поста, който заемам в Министерството на културата (МК). Това желание се избистри окончателно и се превърна в решение да подам официално своята оставка като зам.-министър на културата, което и направих преди малко", отбелязва тя.

Новият министър на културата Найден Тодоров прие поста от Велислав Минеков

Оплаква се, че изключително интензивната работа на два фронта (в МК и в Националната музикална академия) вече втора година я е изтощила крайно и "вече не се чувствам толкова ефективна, колкото трябвам и на екипа в МК, и на студентите си, и на семейството и на себе си".

Най-много за решението на Борислава Танева обаче е натежало обстоятелството, че през миналата година са ѝ се родили две внучета и не иска повече да се лишава от "несравнимите с нищо усещания за покой и хармония от пребиваването в съвършения детски свят".

По думите ѝ престоят в Министерство на културата ѝ е взел много, но ѝ е дал много. "Дадено ми беше да създам приятелства, родени в сложни обстоятелства, които удържаха на поривите на най-различни ветрове (понякога неочаквано бурни). Знам, че тези хора ще останат за цял живот в сърцето ми и им благодаря!", пише още тя.

Благодари на бившия служебен министър на културата Велислав Минеков, че я е избрал до бъде до него в тежки времена и ѝ се е доверил. "Не го предадох", споделя Танева. Минеков беше единственият министър от първото служебно правителство на Гълъб Донев, който не беше назначен от президента Радев и във втория служебен кабинет, оглавяван от Донев. Минеков стана съветник на социалния министър Лазар Лазаров.

Изтъква също така, че е взела спокойно решението си, защото наследникът на Минеков - доскорошният директор на Софийската филхармония Найден Тодоров, по думите ѝ бил "много сходен на моя "профил" и гледаме в една посока". Тя му вярва и е убедена, че Тодоров ще довърши заложеното и направеното досега.

"Отивам си с вдигната глава и спокойна съвест. Знам, че дадох максимума на който бях способна и мога да отговарям за всяко едно решение, което съм взела. Участвах в много битки, а особено горда съм, че на два пъти изиграх "главна роля" в тежката битка за спасяването на Държавните културни институти в областта на сценичните изкуства през изключително неблагоприятните ковидни и пост-ковидни времена, в които ми се падна "честта" да работя. И да, успяхме! Два пъти! И през 2021 и през 2022 година изработеното от нас ПМС (постановление на Министерския съвет за подпомагане - бел. ред.) осигури живот на Държавните културни институти и не се стигна до фалити", коментира Танева.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1062 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини