Британският посланик: Санкциите ни са сериозни, не искаме тези три лица в Обединеното кралство

  • 15 февруари 2023 14:40

  • 3017
  • 15
Британският посланик: Санкциите ни са сериозни, не искаме тези три лица в Обединеното кралство
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Глобалният антикорупционен санкционен режим на Обединеното кралство е нашият еквивалент на закона "Магнитски".

Всичко по темата:
Новите санкции "Магнитски" 102

Това заяви пред БНР посланикът на Великобритания в България Н. Пр. Роб Диксън. По думите му "трябва да се укрепи способността на България да се предпазва от корупция. Обединеното кралство е и продължава да бъде място, което е отворено към целия свят за търговия и инвестиции. Ние сме един от водещите финансови центрове на света за всеки, който няма какво да крие. Но ако сте замесени в тежка корупция, особено ако сте посочени като лице в този режим, няма да имате право да посещавате нашата страна, не може да пътувате дори транзитно, нито можете да търгувате с британски организации и фирми. Това са последиците от мерките.", каза той.

Британският посланик: За първи път определяме лица от Европа като рискови за тежка корупция

Мерките са сериозни, увери дипломатът. "Тези лица не ги искаме в Обединеното кралство. Ние не искаме те да извършват стопанска дейност с британски фирми. Тези мерки се отнасят и до нашите отвъдморски територии. Направен е много внимателен преглед на случаите с Пеевски, Божков и Желязков от първия списък "Магнитски". Установено е било, че лицата са замесени в тежка корупция – било то чрез подкупи, злоупотреба с обществени средства", уточни Роб Диксън и определи проверката на наличните доказателства като "много мащабна".

Според Диксън по този начин се отправя "един по-общ сигнал за недопустимостта на корупцията. Корупцията по цял свят лишава хората от така нужните им финансови средства. Тези лица са престъпили прага на допустимостта, затова предприемаме действия да опазим нашата финансова система", изтъкна британският посланик у нас. Запитан има ли други граждани на ЕС, санкционирани от Великобритания, Роб Диксън отговори, че "това не са санкции срещу държави, не са мерки срещу България", както и че "важното в случая не е гражданството на тези лица, а доказателствата. Тази стъпка ние не предприемаме лековерно. Тези мерки не са насочени срещу България. Те имат за цел да не допускаме тези лица до нашата финансова система, за да се предпазим." 

Заради корупция: Великобритания санкционира Пеевски, Божков и Желязков

Как корупцията в една малка страна от ЕС, от който Великобритания вече не е част, може да застраши сигурността на партньорите и на самото Обединено кралство? "Корупцията в България е заплаха преди всичко за самите българи, за българския народ. Корупцията лишава народа от средства, които са му много необходими. Корупцията подкопава институциите, уронва доверието в тези институции и отваря вратите за злонамерена намеса. Ето защо в дух на приятелство и съюзничество предприемаме тези действия. Бъдещето на България е важно и за нас. Глобалните престъпни мрежи, намеса от враждебни държави – всички тези неща са от значение за бъдещето на България. Искаме да подкрепим нашите общи интереси, но и да опазим българите от последиците на корупцията", коментира Н. Пр. Роб Диксън.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3017 15

Свързани новини

Коментари 15

Добави коментар
ПРАСЕТА

2023.02.15 | 21:21

15
ВЧЕРА ЕДНА ПРИНЦЕСА КАРА ПО КОРЕМ НА ПЪРЗАЛКАТА. МАЙ НЕ СТЕ СХВАНАЛИ ЗА КАКВО ГОВОРИМ. ДА НЕ СТЕ БАВНО РАЗВИВАЩИ СЕ? КАТО ГЯУРИТЕ :)

2023.02.15 | 18:43

14
Време ни е за Възраждане!

2023.02.15 | 18:24

13
обединеното кралство пуска хора с името Мохамед- те са добре дошли от където и да са те

2023.02.15 | 18:16

12
Европа се превръща в кенеф.Русия е нашето спасение.
БОЖКОВ, ПЕЕВСКИ КРАДЦИ

2023.02.15 | 17:50

11
ЗЛАТОТО, КРАУН ЕЙДЖЪНТ, СОФИЙСКА ВОДА, МАРИЦИТЕ, СОЛВЕЙ СОДИ, ЦИМЕНТОВИТЕ... НЕЕЕ! ТОВА НЕ Е КРАЖБА! И ПАРИТЕ НЕ ОТИВАТ В ЧАСТНИ ДЖОБОВЕ, А В ЧАСТНИ БАНКОВИ СМЕТКИ. АМА ТАМ МОЖЕ! :) И НИЕ ИСКАМЕ ХРАНИЛКА! ИМА! ЕДИН ПО- Д Е БЕЛ И КРИВ!

2023.02.15 | 17:44

10
Тиквоча е на ред!!!! Хой за гроб!!!

2023.02.15 | 17:44

9
А лицата от НЕКСО си ги искате и вие и американците. Мислите ни за аборигени, но на предстоящите избори може да се окаже, че сте прави.

2023.02.15 | 17:01

5
Гранд Британия смята, че губейки колониите си в Азия, може да ги замести с бившите социалистически страни.Жалко високомерие и още по-жалко, ако някой им го позволи.
Всъщност ...

2023.02.15 | 17:33

8
Брекзития сега е фактическа колония на Индия. Факт!
Го ту

2023.02.15 | 17:33

7
Предприемете мерки да се закрият и забранят офшорките! Да, ама не! Лицемерие !!!
Тоя явно говори като ...

2023.02.15 | 17:32

6
губернатор на 51-ия щат на САЩ! Щото закона Магнитски май беше хамерикански.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини