Явор Гечев: Министерството на земеделието започва нотификация за предварително даване на 50 % от украинската помощ

  • 14 февруари 2023 14:00

  • 541
  • 0
Явор Гечев: Министерството на земеделието започва нотификация за предварително даване на 50 % от украинската помощ
© Bulphoto/ архив
Слушай новината Слушай новината

Министерството на земеделието започва нотификация за предварително даване на 50 процента от украинската помощ. Това коментира пред журналисти в село Устина министърът на земеделието Явор Гечев. В началото на следващата седмица тя ще бъде изпратена в Брюксел. Причината тези средствата да се поискат по-рано е, че те не са част от бюджета и можем да подпомогнем със свежи пари животновъдите и земеделските производители при пролетните обработки, посочи Гечев. 

Според министъра има частична спекула при цените на млечните продукти. Не може прясното мляко да достига такива цени, коментира Гечев протеста на млекопроизводители в Хасково и попита как млякото на изкупна цена е 85-90 стотинки, а в магазина е над 3,50 лева. Поне да са солидарни по веригата и самите производители да получават нормални цени, каза министърът. Той обяви, че от днес се проверяват количествата и качеството на млякото, което влиза в страната. Все по-голям е вносът от Украйна и България беше първата, която постави проблема в ЕС, че държавите, които са по-близо до нея, на практика плащат по-висока цена, коментира Гечев. По думите му в министерството се подготвя наредба по проследимост в цялата верига заради хигиената и качеството на храните. 

С експерти от Министерството на икономиката е направено проучване сред водещите държави в Европейския съюз как се справят с покачването на цените. По думите на Гечев налагането на таван на цените не е успешен модел. Експертите превеждат два законопроекта на Франция, в които се казва, че цената при производителя не може да се договаря, а нагоре по веригата има пределни цени на преработка и предлагане на пазара. България е много далече от тези модели по отношение на кооперативни структури и регулация, отбеляза Гечев. По думите му се търси възможност за бързо законодателство през наредби и постановления на Министерския съвет. Причината е, че има Закон за храните, който регламентира етикетирането и качеството, но няма конкретно законодателство по отношение на търговията. В кризисните моменти се оказа, че българският пазар е тежко неструктуриран, без достатъчна регулация и цените избиват по ненормален начин, посочи министърът. Според него са реагирали всички сектори, освен един – храните и особено млечните продукти. "Тук се наблюдава аномалия и това изкривява икономиката, защото над 40 процента от доходите си хората харчат за храни. Така натискът върху работната заплата и покупателната способност на хората е много голям", каза още Гечев.

Министърът участва заедно с президента Румен Радев в ритуала по зарязване на лозите в село Устина.

Първият опит да се съберат всички браншови организации в земеделието на една маса завърши неуспешно

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
541 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини