Новият министър на културата: Разбирам артистичния протест на Александър Морфов

  • 13 февруари 2023 09:21

  • 1619
  • 1
© Булфото (архив)

Няма открити нарушения при проверката на Министерството на културата по казуса с Народния театър. Има обаче решения, които все още не е ясно дали са правилни. Това съобщи в ефира на bTV новият служебен министър на културата Найден Тодоров Найден Тодоров Найден Тодоров завършва с отличие музикалното училище „Добрин Петков“ в Пловдив и в първото си телевизионно интервю, след като зае този пост.

В момента тече проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), която от ведомството изчакват, за да видят какво ще покаже.

Защо в България твоите права не свършват там, където започват правата на другите!?

Скандалът в театъра започна с една надраскана врата с протестни лозунги. Режисьорът Александър Морфов призна, че деянието е негово, а кабинетът е на PR-а на театъра Велислава Кръстева. Тя беше депутат от ДПС, а в последните години се появява често до почетния председател на партията Ахмед Доган в редките му публични появявания. Директорът на театъра Васил Василев твърди, че тя е назначена на база на професионалните ѝ качества.

„Казусът с Народния театър е много интересен. Имахме един доста артистичен протест от страна на Александър Морфов, който разбирам. От това нещо обаче бе създадена една много голяма новина“, коментира Найден Тодоров Найден Тодоров Найден Тодоров завършва с отличие музикалното училище „Добрин Петков“ в Пловдив и.

Според него този проблем е трябвало да остане вътрешен, а директорът Васил Василев е трябвало да реагира още в самото начало на случилото се. Той обаче не го е направил, защото вероятно се е надявал казусът да се самореши, а това не се е случило. 

„От едва страна, медиите са длъжни да информират, но от друга – в една излязла от баланс система те подпомогнаха този казус да се превърне в нещо, което не е“, смята той.

По думите му партийната политика няма място в една културна институция. На въпрос дали има партийни назначения в Народния театър Тодоров заяви, че не ги вижда като такива.

Той бе категоричен, че Министерството на културата не може да бъде страна в този казус, а трябва да направи всичко възможно той да бъде решен.

"За мен най-важното в момента е деескалация на напрежението, защото този проблем не е проблем, а е превърнат в такъв", заяви Тодоров.

Има ли опасност Старият град в Несебър да бъде изваден от списъка на ЮНЕСКО?

Според Найден Тодоров Найден Тодоров Найден Тодоров завършва с отличие музикалното училище „Добрин Петков“ в Пловдив и няма такава опасност, тъй като предишният служебен министър на културата Велислав Минеков се е занимавал много активно с този въпрос.

„Вече има работа по план за опазване и развитие на Несебър. Предстои посещение в България на зам.-генералния директор на ЮНЕСКО и това ще бъде една от обсъжданите теми“, обясни Тодоров.

„За мен освен административната и техническата работа има още нещо, което трябва да се направи, а именно информационна кампания за хората в Несебър, които с действията си могат да допринесат това да не се случи“, на мнение е той.

"Доколкото съм запознат, има допуснати нарушения и впоследствие са били отстранени", допълни служебният министър на културата.

Заплатите в сферата на културата?

Предстои среща между Найден Тодоров Найден Тодоров Найден Тодоров завършва с отличие музикалното училище „Добрин Петков“ в Пловдив и и служебния финансов министър, на която да се започне решаването на финансовите проблеми в сферата на културата.

„Сериозен е проблемът с недофинансирането на сектора. Решение има и една от причините да се съглася да седна на този горещ стол е опитът ми заедно да намерим това решение. Аз вече имам своите идеи как това може да се случи и смятам, че тези два-три месеца ще стигнат“, каза Тодоров.

Като друга причина да поеме поста той посочи това, че е временно.

„През последните години имам страшно много претенции какво се извършва и какво не в министерството. За мен това е опит да разбера защо не се случва каквото трябва и дали мога да допринеса с нещо това да се промени“, каза Найден Тодоров Найден Тодоров Найден Тодоров завършва с отличие музикалното училище „Добрин Петков“ в Пловдив и.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1619 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.02.13 | 12:49

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032

Добави коментар

Водещи новини