Крум Зарков поиска информация от всички министерства за дублиране на престъпления и нарушения

  • 10 февруари 2023 17:25

  • 442
  • 2
Крум Зарков поиска информация от всички министерства за дублиране на престъпления и нарушения
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Всички министерства да предоставят информация за разпоредби, които прогласяват едни и същи деяния и за административни нарушения, и за престъпления. Това е поискал служебният министър на правосъдието Крум ЗарковКрум ЗарковКрум Зарков е роден на 21 ноември 1982 г.   Завършва 9-а Френска езикова гимназия „Алфонс дьо от колегите си от служебния кабинет, съобщиха от ресорното ведомство.

Зарков е изпратил днес писма до четиримата вицепремиери и министрите от служебното правителство. Той ги моли да предоставят, съобразно ведомствената компетентност, „информация относно прилаганите разпоредби, регламентиращи административни нарушения и идентичните на тях въздигнати в престъпления деяния в Наказателния кодекс (НК)“. Като примери за дублиране са посочени настоящи норми в Закона за авторското право и сродните му права, Закона за горите, Закона за електронните съобщения, Закона за закрила на детето, Закона за лова и опазване на дивеча и др., с аналог в НК. Така за едно и също нещо гражданите могат да бъдат преследвани по различен ред – административен, където санкцията е имуществена или глоба, и наказателен, където се налага включително лишаване от свобода. 

Отговорите се очакват до 17 февруари. 

Искането е в изпълнение на решение от последното заседание на Съвета по прилагане на актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система. 

На последното заседание на Съвета бе решено също да се инициира сформиране на работна група, която да предложи изменения и допълнения в Наказателния кодекс, уточняващи критериите на деянието – дали е престъпление или административно нарушение.

Зарков: Ще предложа същите законопроекти за съдебна реформа

Дублирането е неприемливо, приеха тогава членовете на Съвета и набелязаха мерките. Бе решено в Министерството на правосъдието да се създаде работна група с участието на квалифицирани външни експерти, която да предложи критерии за „отсяване“ на престъпленията и нарушенията чрез допълнение към Наказателния кодекс. 

В Съвета за съдебна реформа, председателстван от министъра на правосъдието, участват представители на ВСС, върховните съдилища, прокуратурата, Инспектората към ВСС, Висшия адвокатски съвет, НИП, съсловните сдружения на магистратите, както и на МВР, финансовото министерство, вицепремиерът по управление на европейските средства, неправителствени организации.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
442 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.02.10 | 17:41

1
Говно миризливо

2023.02.10 | 18:28

2
кво каза?

Добави коментар

Водещи новини