Ерменков: Позицията на Радев за вето върху санкции срещу руското ядрено гориво е правилна, но леко закъсняла

  • 10 февруари 2023 16:47

  • 754
  • 7
Ерменков: Позицията на Радев за вето върху санкции срещу руското ядрено гориво е правилна, но леко закъсняла
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

От БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е определиха като правилна, но леко закъсняла, позицията на президента за вето върху евентуални санкции на ЕС, свързани с ядрената енергетика. Темата коментираха социалисти преди заседанието на Националния съвет на партията.

Вчера преди участието си в извънредното заседание на Европейския съвет, президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на заяви пред български журналисти в Брюксел, че България не може да приеме санкции срещу руското ядрено гориво, защото това ще повлияе пряко на нашата ядрена енергетика. Ако се наложи, ще наложим вето, поясни държавният глава.

Това трябва да бъде позицията на нашата страна и тази позиция според мен е леко закъсняла, трябваше много по-отдавна да бъде изразена, заяви днес пред журналисти Таско Ерменков от левицата.

Видимо е чел решенията на Националния съвет на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е и ги е огласил в Брюксел, коментира Ерменков на въпрос за изразената от президента позиция, че България вече не би следвало да подпомага с оръжия Украйна и че страната ни няма да подкрепи санкции, свързани с ядрената енергетика.

Особено за ядреното гориво, силно ме притеснява, че е една пиар акция за вътрешна употреба с много съмнителен успех, каза още социалистът. Министърът на енергетиката на неговото служебно правителство в деня, в който минаха през България товари с ядрено гориво за унгарската ядрена централа, излъга, че България не може да внася и да транзитира ядрено горивоСъмнявам се дали след тази лъжа "Росатом" ще гледа на България като на сериозен партньор, пзаяви Ерменков, предаде БТА.

Румен Радев: Ще наложим вето, ако има санкции срещу Русия в ядрената енергетика

Имам сериозни притеснения за АЕЦ "Козлодуй", че ако ние продължим да се държим несериозно като партньори в енергийните си отношение с контрагентите, те могат да не ни обърнат внимание, каза Таско Ерменков. Лицензите на ядрените блокове в Козлодуй изтичат: на Пети блок - 2027 г., на Шести - 2029 г., и единственият, който може да даде разрешение за по-нататъшното им удължаване е "Росатом", допълни той.

Според Ерменков е опасно за държавата ядреното гориво за АЕЦ "Коздлодуй" да идва от "Уестингхаус", при условие, че това гориво още не е лицензирано от Агенцията за ядрено регулиране.

Президентът най-после започна да защитава интересите на България, коментира Георги ГьоковГеорги ГьоковГеорги Гьоков е роден в с. Любеново, община Раднево. Завършва средно образование в Стара Загора от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е на въпрос за изразената от президента позиция в Брюксел. Социалистът отбеляза, че БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е е заявила своята позиция още в началото - твърдо против военна помощ за Украйна и за мирно разрешаване на въпросите. За ядрената енергетика, Гьоков се съгласи, че това е правилна стъпка. Ако някой друг посочи друга правилна стъпка, можем да я обсъдим, но аз не виждам, допълни той.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
754 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Емй...

2023.02.10 | 20:44

7
Ние педразите жълтопаветници мразим България и българите щото сте прости
Емй...

2023.02.10 | 20:43

6
Да съборим АЕЦ Козлодуй и Да унищожим Мариците
Емй...

2023.02.10 | 20:41

5
Ние педразите подкрепящи Евроатлантическите повърни ще се борим България да е без ток

2023.02.10 | 17:37

4
Отпадък комунистически

2023.02.10 | 17:26

3
аве, тyпanar, запорожката аец знаеш ли с какво гориво работи?! Интересите на рашистан защитава тоя муньо..
Емѝ...

2023.02.10 | 17:25

2
Таско е абсолютна дупка, неграмотно плямпало и доносник - агент Радулов, като оня другия - Хинковски. За какво постоянно ни го сервират неграмотните журналя не е ясно.
Червена кратуна

2023.02.10 | 17:16

1
И Кремълска Мастия е този комунист

Добави коментар

Водещи новини