Андрей Новаков: Вярвам в еврото и в това, че може да изведе българската икономика в по-висока орбита

  • 10 февруари 2023 16:26

  • 270
  • 3
Андрей Новаков: Вярвам в еврото и в това, че може да изведе българската икономика в по-висока орбита
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Приемането на България в Шенген е въпрос на време, смята евродепутатът Андрей НоваковАндрей НоваковАндрей Новаков е български политик от партия ГЕРБ и евродепутат в групата на Европейската народна. В интервю за БТА той изтъкна, че държавата ни е покрила всички технически условия, показали сме воля за реформи и преди всичко - резултати.

"Личното ми мнение е, че България загуби от вътрешнополитическото разделение вътре в страната и от противоречивите сигнали, които държавата излъчваше, включително в Европейския парламент. Шенген е синоним на доверие - в държавата, в администрацията и институциите ѝ. Затова сега от изключителна важност е да работим заедно и като един на всички фронтове", коментира той. 

Андрей НоваковАндрей НоваковАндрей Новаков е български политик от партия ГЕРБ и евродепутат в групата на Европейската народна каза още, че Шенген не е нито единствената, нито последната тема, по която ще има разногласия в Съвета. "Пред нас като политици има две важни задачи: да убедим държавите с резерви към България, че сме надежден партньор, на когото може да се разчита. В същото време е пак наша работа, на политиците, да не позволяваме дебатът за приемането на страната ни в Шенген да бъде коз в ръцете на евроскептиците. България е Европа точно толкова, колкото и Германия например. Не бива да допускаме тази дискусия да бъде използвана за подриване на самочувствието на българите като европейци", посочи той. 

Гълъб Донев разговаря с румънския си колега, обсъдиха Шенген и транспортната свързаност

По отношение на амбицията на страната ни за приемане на еврото от 1 януари 2024 година, Новаков коментира, че службите на Европейската комисия следят внимателно целия процес и всички негови стъпки и проблеми.  

"Никой няма да хвърли спасителен пояс към страната, ако сами не успяваме да се организираме законодателно и най-вече открито и ясно спрямо хората. Аз вярвам в еврото и в това, че може да изведе българската икономика в по-висока орбита, но също както и с Националния план - ако не обясниш добре на хората, у тях има естествен страх от непознатото, който бива експлоатиран умело от краткосрочни предизборни цели в поредната кампания", посочи Новаков.     

По думите му, ако ЕК и останалите държави приемат България за партньор, на който може да се има доверие, моментните колебания в показателите и критериите ще са по-скоро детайл. "Затова през последната година и половина правителствата трябваше да работят за името на България, за да може то да работи за самата нея по пътя към еврото", коментира евродепутатът. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
270 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.02.10 | 17:01

2
А аз вярвам че народа ако разполагаше законно със калашници -този и всички български политици отдавна са ги изяли червеите ...
Тенев

2023.02.10 | 17:15

3
А аз даже съм уверен.....
Тъп

2023.02.10 | 16:45

1
Тъпак!!!

Добави коментар

Водещи новини