Петър Витанов: Болно е - всички дават за Турция, за Сирия няма

  • 10 февруари 2023 09:35

  • 1281
  • 3
Петър Витанов: Болно е - всички дават за Турция, за Сирия няма
© Булфото (архив)

Вълната от солидарност към Турция и Сирия продължава да расте. Европейският съюз ще предостави допълнителна спешна подкрепа на двете държави чрез Механизма на ЕС за гражданска защита и спешна хуманитарна помощ на стойност 6,5 милиона евро.

Всичко по темата:
Земетресенията в Турция и Сирия 693

"Самата Сирия на 8 февруари е потърсила помощ по въпросния механизъм и предстои да получи 3,5 млн. евро. Турция поиска помощта още на 6 февруари, отпуснати са немалко средства, пари за спасители, за първа помощ. Това което виждам по средствата за масово осведомяване, е почти безплатни полети за доброволците към Турция, от друга страна - как бедстват в Сирия, нямат средства и помощ и е кошмарно. И си задавам въпроса "Има ли някаква човешка солидарност или и тя трябва да бъде политкоректна", коментира евродепутата Петър Витанов в студиото на "България сутрин".

Той подчерта, че в Сирия няма възможност дори да се преведат средства по банкови сметки. Така човек и да има желание да дарява, няма как да го направи. 
"Не знам дали блокирането на сметките е само следствие на европейските санкции, от една страна са силите на Асад, от друга - бунтовниците. Това което виждам извън покъртителните кадри - за Турция има, всеки се опитва да помогне, за Сирия няма. Болно е, когато има такива разлики", заяви Витанов.

Пред Bulgaria ON AIR евродепутатът изрази позицията си, че е редно санкциите временно да бъдат свалени, за да може д се помогне н бедстващите в Сирия, макар помощта вече да е закъсняла и да са загубени човешки животи, които е можело да бъдат спасени.

"Когато става дума за природа, човекът е безсилен, но когато става дума за друг тип конфликт, в който се отнема човешки живот, има какво да се направи. Общото усещане за разграничение го има. Хората са хора, без значение къде са", добави Витанов.

Лидерската среща в Брюксел - "Европа е единна в посочването на виновник, но не и по какъв начин да свърши войната"

"Всяко действие от едната страна води до противоположна реакция с по-голяма и разрушителна сила от другата. Въпросът е кога поставяме края, дали няма да е твърде късно и мащабът на конфликта да се разрази до степен да няма връщане назад", коментира Витанов.

Той разкритикува Европа и ЕС, че не търсят достатъчно инициативи за мир.

"Европа сякаш няма самостоятелна теза в този конфликт, оставяме инициативите в медиатори, които са извън ЕС като Турция. Въпросът е възможно ли е да се говори въобще за военна победа. Очаквам все повече инциденти като от ноември, очаквам да се повтори. Знаем, че всяка война завършва с политическо споразумение и Европа трябва да се върне на дипломатическото поле", призова Витанов. 

Евродепутатът Петър Витанов: Предоговаряне по ПВУ ще е много трудно изпълнимо

Както и за това при определяне на санкции да се внимава те да не окажат по-голяма щета върху нас, а не върху Русия. Както по думите му би станало, ако се наложат санкции за ядрената енергетика.

Бъдещето на БСП

Евродепутатът, който е член на Националния съвет на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е, коментира предстоящия Конгрес на партията. Определи го като място, на което може да се разплете възела в левицата.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1281 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Гост

2023.02.10 | 19:50

3
Путьо ето ти шанс да дадеш нещо

2023.02.10 | 09:48

1
ЕC и CАЩ разрушиха Сирия като хиляди земетресения.

2023.02.10 | 10:22

2
Не ЕС и САЩ а терориста путин и диктатора асад разрушиха Сирия

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини