Работодателите подкрепиха кабинета за овладяването на инфлацията

  • 09 февруари 2023 16:19

  • 765
  • 1
Работодателите подкрепиха кабинета за овладяването на инфлацията
© Министерски съвет

Служебният премиер Гълъб Донев проведе среща с работодателски организации в Министерския съвет. Разговорът е част от инициираните от министър-председателя работни формати за обсъждане на ценообразуването при хранителните стоки и възможностите за намаляване на инфлацията.

От работодателските организации определиха инициирането на срещата като добър сигнал, за това, че диалогът от предходния мандат на кабинета ще продължи успешно.

Във фокуса на срещата е била енергетиката, Планът за възстановяване и устойчивост и европейските програми, както и инфлацията, каза председателят на Управителния съвет на Българската търговско-промишллена палата Цветан Симеонов.

По отношение на енергетиката оценяваме високо, че продължава мярката по компенсациите за бизнеса. Мярката е до края на март и след това трябва да се помисли по какъв начин трябва да се продължи, добави той.

По отношение на европейските програми поискахме да се ускорят нещата. По отношение на въвеждане на еврото обърнахме внимание, че са предназначени средства за запознаване на обществото с положителните и отрицателни ефекти. Поехме ангажимент да даваме гласност на това, което е полезно за бизнеса. Подкрепяме влизане на България в еврозоната възможно по-скоро, отбеляза председателят на УС на БТПП.

По отношение на инфлацията - одобряваме посоката на кабинета, но трябва да има повече гласност за обществото за онези сектори, където има твърде големи и необясними разлики от производителите до крайния потребител. Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за защита на потребителите трябва повече да проявят активност, защото според обществото има картел за цените на някои стоки. БТПП дава добра оценка на предишния кабинет, който е ограничил корупцията, заяви Симеонов.

Премиерът Донев: Въвежда се ежедневен контрол на цените на стоките от произодителя до щанда

Както са овладени цените на тока и горивата, предстои да работим всички заедно и за овладяване на цените на хранителните стоки, което в момента е ключово за потребителите, коментира председателят на Съюза за стопанска инициатива Васка Бакларова. В момента основните повишения на индекса на инфлацията идват от хранителните продукти. Ще бъдат създадени работни групи, с които да се ограничат прекомерно повишените цени, обяви тя.

Потвърдихме като приоритет на приоритетите на работодателските организации влизане в еврозоната от 1 януари 2024 г., каза председател на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България.

За целта обединяваме усилията си в борбата срещу инфлацията. Пазарът сам ще доведе дотам, че цените ще тръгнат надолу на месечна база. Но този процес трябва да се ускори предвид амбицията за еврозоната. Обединихме усилията с правителството за осветяване на недобрите търговски практики, без да се нарушават принципите на пазарната икономика, с цел да се ускори естественият ход на спад на цените, заяви Велев.

От Министерски съвет съобщиха, че по време на срещата премиерът Донев е акцентирал  върху ползите от конструктивния диалог на правителството с бизнеса и е призовал работодателите да продължат да бъдат активен партньор за решаването на проблемите, засягащи всички български граждани. Министър-председателят специално подчерта усилията на предходния служебен кабинет за успокояване на пазара и овладяване на базисните фактори за инфлацията - природния газ, електроенергията и горивата, отбелязват от правителствената пресслужба.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
765 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Анонимен

2023.02.09 | 16:45

1
ПП=шарлатани и лъжци съсипаха държавата.

Добави коментар

Водещи новини