Росен Христов: В близките месеци ще сме готови със стратегията за развитие на енергетиката на страната за следващите 30 г.

  • 09 февруари 2023 14:05

  • 453
  • 3
Росен Христов: В близките месеци ще сме готови със стратегията за развитие на енергетиката на страната за следващите 30 г.
© Булфото

Надявам се, че в близките месеци ще сме готови с цялостна стратегия за развитие на енергетиката на страната за следващите 30 години, която да представим на следващия парламент. Това каза служебният министър на енергетиката Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския по време на международния форум "Власт и бизнес заедно за зелена енергия". Събитието е организирано от Сдружение "Соларна Академия България", медия "Стандарт" и M3 Communications Group, Inc. в "Хаят Риджънси София". 

Преди няколко седмици представихме визията за развитие на енергетиката на страната. В сектора на енергетиката нещата се развиват бавно, инвестициите са мащабни и затова започнахме да развиваме тази визия, макар да сме служебно правителство, каза Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския.

Следващите ни стъпки ще са да направим подобни визии за останалите сектори на енергетиката, с финансова и екологична оценка, така че скоро да имаме 30-годишна стратегия за енергетиката, каза служебният министър.

Във визията първо искаме да видим дали потреблението на електроенергия ще расте и нашият анализ показва бавен ръст на потреблението, каза Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския.

В момента България е лидер в производството на електроенергия. Не е достатъчно обаче да имаме електроенергия, тя трябва да е и на приемливи цени. Това се видя с природния газ - газ имаме, но цената му принуждаваше компаниите да затварят, вместо да го ползват, каза министърът.

В ядрената електроенергия и работата на ВЕЦ-овете имаме голям опит. Във ВЕИ източниците имаме нужда от системи за съхранение на енергия. Ако произвеждаме зелена енергия, трябва да я съхраняваме по зелен начин. Това например са помпените ВЕЦ-ове, за които имаме ресурс, каза още Христов.

Стремим се към декарбонизация на сектора и затова започнахме да моделираме визията за електроенергията. Така се появи и миксът от генериращи мощности от ядрена и хидроенергетика, както и плавно извеждане от експлоатация на въглищните централи. Важно е обаче нещата да стават плавно, посочи министърът.

Министърът на енергетиката: България вече е с ключова роля за доставка на газ за Европа

Има политически нюанси в стратегиите за развитие на енергетиката. Европа например е разделена в отношението си към ядрената енергетика. У нас от 15 години върви дебат дали да се строи ядрена мощност и къде. Смятам, че ядрената енергетика ще позволи на България да има достъпна енергия и да постигне екологичните цели на ЕК. Тоест нашата позиция е близка до тази на Швеция и на Франция, каза Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския. В последните години у нас не се правят никакви мащабни инвестиции в енергетиката, с изключение на ВЕИ проекти. Крайно време е да започнем да развиваме този сектор, подчерта той.

По повод заявленията на "Грийнпийс  България", че организацията ще съди България заради Визията за развитие на електроенергията, Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския каза, че това е все едно "Грийнпийс" да каже, че дава на съд този форум, защото не е минал през екологична оценка.

Когато нещата се обсъждат на професионално ниво, има конструктивен диалог, както беше в комисията по енергетика на Народното събрание, каза Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския, цитиран от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
453 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
никой

2023.02.09 | 14:32

2
30 години се наслушахме на празни обещания, а хранителните стоки в магазините ни , и не само те по-скъпи от тези в "европейските на партньори" българино, а заплатите ни десет пъти по-ниски

2023.02.09 | 14:53

3
вместо да дрищиш по форумите, бачкай повече, мързел.
Емѝ...

2023.02.09 | 14:15

1
Единствената работа на служе6ния кабинет е да прави изборите. А тоя глупак, който ходи да се моли на ковьорчето в газпром за комисионни изобщо не трябва да е близко до енергетиката, а да търка нарове в централния софийски.

Добави коментар

Водещи новини