Румен Радев: Свързаността в ЕС е от ключово значение за преодоляване на икономическата и енергийна криза

  • 08 февруари 2023 17:50

  • 370
  • 7
Румен Радев: Свързаността в ЕС е от ключово значение за преодоляване на икономическата и енергийна криза
© Пресцентър Президентство
Слушай новината Слушай новината

Разширяването на свързаността в рамките на ЕС е от ключово значение за справяне с икономическата и енергийна криза и за недопускане на изострянето на неравенствата между отделните страни членки. Това заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, който днес на „Дондуков“ 2 се срещна с членове на групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) в Европейския парламент. В срещата участва и вицепрезидентът Илияна Йотова. Разговорът бе по инициатива на групата на ЕКР, която провежда в София изнесено заседание, съобщиха от президентския прессекретариат.

Охраната на външните граници на ЕС е общ ангажимент и трябва да бъде приоритет на всички европейски държави, подчерта българският президент по време на дискусията. Той посочи, че засилването на подкрепата за страните на първа линия, подложени на най-тежък миграционен натиск, гарантира сигурността на всички държави членки.

Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на призова също така и за приемането на България и Румъния в Шенген на основа на установените критерии. Той изтъкна, че присъединяването на двете държави ще допринесе за консолидирането на ЕС aкакто от гледна точка на сигурността на Съюза, така и с оглед усилване на неговия икономически потенциал, като бъдат избегнати изкуствени разделителни линии в условията на икономическа криза и нарушени вериги на доставки. Вицепрезидентът Йотова призова за реалното придвижване на законодателния пакет по отношение на миграцията и предоставянето на убежище, така че да има реална реформа в европейската политика в тези сфери.

В отговор на въпрос Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на подчерта, че енергийната политика на служебното правителство е гарантирала сигурност на доставките на енергийни ресурси не само в национален, а и в регионален мащаб. Президентът припомни, че служебният кабинет встъпи в длъжност в разгара на наследена енергийна криза и това наложи ускореното завършване на строежа и въвеждането в експлоатация на интерконектора между Гърция и България, както и удвояване на размера на резервирания капацитет на терминала за втечнен газ в Александруполис. България договори също така достъп до терминалите за втечнен газ на Турция и с подкрепата на ЕК започнаха специализираните строителни дейности на българска територия на интерконектора със Сърбия. България инициира също така и проекта „Solidarity ring (STRING)“ за пренос на допълнителни количества природен газ по Южния газов коридор за Европа през газопреносните инфраструктури на европейски държави. Представителите на ЕКР поставиха и темата за изграждането на зелена икономика в ЕС и призоваха за преосмисляне на темповете, с които се осъществява този преход, който оказва влияние върху цялостното развитие на страните членки.

Румен Радев ще представлява България на предстоящото извънредно заседание на Европейския съвет

Европейската перспектива на Западните Балкани също бе във фокуса на срещата, като представителите на ЕКР подчертаха, че в основата на процеса трябва да бъде индивидуалният напредък на всяка държава. Пред представителите на Европейския парламент Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на постави въпроса за системното нарушаване на правата на българите в Република Северна Македония, въпреки че страната нееднократно настоява, че е готова да започне преговори за членство в ЕС.

Войната на Русия срещу Украйна и негативните последици за сигурността и икономиката на Европа от този конфликт, както и необходимостта от преустановяване на военните действия и връщане към диалога, също бяха във фокуса на срещата.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
370 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
бай Ставри

2023.02.09 | 01:19

7
КЪДЕ е ЮМРУКЪТ ,ПРЕЗИДЕНТЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ.........?!
ОСТАНАЛИТЕ

2023.02.08 | 23:08

6
ГО В НА ОТ ПЪЛНЕЖА В ИЗКАЗВАНЕТО, МОЖЕ ДА ГИ ПРОПУСНЕТЕ :)
РАЗБИРАЙ ГО ТАКА

2023.02.08 | 23:06

5
МАРИЦИТЕ, СОЛВЕЙ СОДИ, СОФИЙСКА ВОДА, ЗЛАТНИТЕ МИНИ... СА СВЪРЗАНИ С ОПРЕДЕЛЕНИ ПРА СО ЛАЦИ :) ДА СЕ УГОЯВАТ :) ТОВА Е ЕВРОПЕЙСКА СВЪРЗАНОСТ! :)
ЕС

2023.02.08 | 17:59

1
послушната слушалка на другаре п.уткин е отново сред нас, така че пак нищо съществено не можеме да обсъдиме!

2023.02.08 | 20:53

4
Що, по ти харесва тиквунестата слушалка на другаря Путин ли.
Лъжеш!

2023.02.08 | 20:46

3
Лъжеш Зелен чорап, лъжеш като дърт циганин и като честа проба кремълска подлога! В България няма инто енергийна, нито икономическа кирза! А това, че мерзавци-спекуланти умишлено вдигат цените е проблем на червеното и в червата ЗаКаПеЧе -то, и то като теб! Енергийна криза няма, защото правителството на Кирил Птков отряза изнудвачите на "Газпром", от което кремълският злодей побесня и ти наби канчето, нали? А ти, къде да вървиш, възложи мократа поръчка на Сакатия учиндолски чалгар и той свали работещото правителство! Впрочем, Зеления чорап, Крим руски ли е?!
Румен Радев

2023.02.08 | 18:57

2
Това че словостя с лозунги не означава ,че съм тъп и прост .

Добави коментар

Водещи новини